En sak är säker, Det blir en man som vinner Cannes i år.

Bristen på kvinnor, och de skäggiga damernas kamp i Cannes

Slutligen har den feministiska debatten nått Cannes på allvar. Trots att mansdominansen i många år varit helt överväldigande, har det varit svårt att få igång debatten på allvar här nere i Cannes. Frågor på presskonferenser har bemötts med nästan hånfulla svar. Men nu har något äntligen hänt.

Den feminstiska gruppen La Barbe, skägget, har skrivit debattartiklar, samlar in namn på nätet och hotar med aktioner under filmfestivalen - allt utlöst av att årets tävlingsserie med 22 filmer enbart består av manliga regissörer. Inte blir saker och ting bättre av att årets festivalaffisch bryds av Marilyn Monroe - en av de starkaste symbolerna för  den manliga blicken inom filmvärlden, skådespelerskan som förgäves kämpade för att gå från objekt till subjekt, nu en marknadsföringsikon för en festival där det nästan enbart är männens bilder av kvinnor som visas.

Här kan du läsa upprop, och här finns den av deras upprop.  

Roger Wilson/Cannes

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista