Stephanie på jobbet

Rust and Bone

Huvudpersonerna Ali och Stephanie möts för första gången på en nattklubb. Han extra knäcker där som dörrvakt och Stephanie har just blivit golvad av en man och blöder från näsan. Ali kör henne hem, trots att hon protesterar. Dom är två hårdingar som just då inte riktigt kan mötas.

Senare, när Stephanie som tränar späckhuggare varit med om en otäck olycka på jobbet och förlorat benen, först då kontaktar hon Ali. Och en stark vänskap utvecklas.

Ali som är pank, rör sig i lite skumma kretsar, och boxas för svarta pengar blir Stephanies väg tillbaka in i den fysiska världen.

Åh det här är verkligen en fysiskfilm. Om kroppens och själens möjligheter och begränsingar. Kropparna står i centrum och ibland nästan i vägen.

Regissören Jaques Audiard rör sig igen, genom att just visa upp själen och kroppen på det här viset, i en sorts teologisk tematik tycker jag. Han gjorde det i sin förra film En Profet och han gör det här. Nu älskade jag ju En Profet och riktigt så bra är inte den här filmen. Men jag gillade den, grät en tår och blundade när blod och vatten blandades i Rust and Bone.

/Lisa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista