De rumänska nunnorna i Beyond the Hills har blivit årets kritikerälskningar på filmfestivalen i Cannes..

The Winner Takes it All?

Ikväll vid åttatiden är det över. Då vet vi vilken av de 22 regissörerna som tar hem guldpalmen, och hela cirkusen är över för den här gången. I topp bland spekulationerna inför prisutdelningen finns det två filmer av tidigare guldpalmsvinnare. Dels Beyond the Hills av Christian Mungiu (som vann med 4 månader, 3 veckor, 2 dagar 2007) Dels Amour av Michael Haneke (som vann med Det vita bandet så sent som 2009).

Det finns ett gäng regissörer som vunnit guldpalmen två gånger. Det har bland annat Alf Sjöberg, Emir Kusturica och Shohei Imamura gjort. Det är inte heller omöjligt att vinna palmen två gånger med korta mellanrum. Coppola som tog hem priset både 1974 och 1979, Bille August 1988 och 1992, samt bröderna Dardenne 1999 och 2005.

I väntan på att Nanni Moretti och hans jury ska ge sin dom har kritikerjuryn Fipresci redan gjort sitt val. Det blev den ryska In the Fog av Serigei Loznitsa som tog hem deras pris. En typisk kritikerfavorit med sitt långsama tempo och gravallvarliga ton. Medan den eukumeniska juryn valde Thomas Vinterbergs Jakten som sin pristagare.

Själv hoppas jag däremot på udda filmer som ingen räknar med. Wes Andersons Moonrise Kingdom, Ulrich Seidl Paradise: Love eller Leo Carax humoristiska Holy Motors. Nu ska jag iväg på festivalens reprisvisningar och försöka komma in på Hanekes och Reygadas filmer som jag hittills har missat.

Jag ska försöka från prisgalan. I väntan på den så kan man ju alltid ägna sig åt betygsstatisitik i från festivalen. Vi hörs! 

/Roger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista