Lågoddsaren Haneke vann Guldpalmen

Hanekes Amour vann alltså guldpalmen på den 65:e filmfestivalen i Cannes. Helt enligt förhandstipsen - och trots att det bara är tre år sedan han vann sist, med Det vita bandet 2009.

Nu hamnar den österrikiske regissören i historieböckerna som en av åtta regissörer som vunnit guldpalmen två gånger, tillsammans med grabbar som Francis Ford Coppola, bröderna Dardennes och Bille August.

VInnarfilmen Amour är, som vi nämnt tidigare, en ovanligt ljus film för att vara Haneke - en regissör som ju annars är känd för sina exakta skildringar av mänsklig ondska. Men den här gången vinner han med ett avskalat kammarspel om ett åldrande par, och hur deras liv förändras när en av dem får en stroke. Det handlar om kärlek, döende och värdighet i livets slutskede. Och med sedvanlig Haneke-kyla registrerar och noterar regissören de olika stoppen på väg mot livets slutstation. Det hade kunnat bli iskallt om inte det varit för de två huvudrollsinnehavarna Jean-Louis Trintignant och Emmanuelle Riva, som också särskilt lyftes fram av juryns ordförande Nanni Moretti när han presenterade priset.

Den andra förhandstippade vinnaren, rumänska Beyond the Hills, fick inte mindre än två tröstpriser. Bästa manus och ett delat pris för bästa kvinnliga skådespelare. Grand Prix, festivalens andrapris, gav Moretti till en landsman - Matteo Garrone och hans Reality. Ken Loach fick tredjepriset, juryns pris, för sin whisky-komedi The Angel's Share. Fransmännen gick alltså HELT lottlösa från årets prisutdelning.

Danske Mads Mikkelsen gick däremot hem ett pris ikväll. Som bästa manliga skådespelare för sin insats i Jakten, regisserad av Thomas Vinterberg. Och ett skådespelarpris är väl en ganska bra utdelning på en festival är bara en enda nordisk långfilm visades, skriver jag och inser att jag försöker åka snålskjuts på det faktum att det JÄMT är danska regissörer som vinner pris i Cannes.

Läs hela listan på  i år.

Roger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista