Alejandro González Iñárritu åker till Fårö för att besöka Bergmans hem - eller filmvärldens motsvarighet till Vatikanen, som han själv kallar det. Foto: SVT

Bergmans video - ska Ingmar äntligen kunna bli lite folkkär nu?

I kväll är det dags för premiäravsnittet av Bergmans video, programmet där bland annat Hynek Pallas och Jane Magnusson rest runt världen för att träffa några av de filmskapare som är representerade i Ingmars privata vhs-samling på Fårö. Bergmans namn fungerar fortfarande som ett hemligt lösenord inom filmbranschen, och för programmets räkning har man därför fått till intervjutider med stjärnor som Robert De Niro, Woody Allen, Wes Anderson och Alejandro González Iñárritu som talar kring ämnen som humor och döden, utifrån sina egna och Bergmans filmer.

Det är förstås en fantastisk line-up, även om det ibland skymtar en antydan till schizofreni i upplägget. Handlar det om att presentera en rad framstående filmskapare? Att hitta en röd tråd mellan dessa? Att hitta gemensamma drag med Bergman? Eller att berätta lite om Bergmans filmskapande utifrån teman som humor och döden? Resultatet är en mix av alla dessa ambitioner. Stundtals briljant, stundtals en smula konstruerat. Men hela tiden sevärt.

När jag nu sett de två första programmen slår det mig att det här kanske trots allt är programserien som kommer att göra Bergman lite folkkär. Och att det i så fall vore typiskt för den svenska kulturrädslan att det krävs ett intervjuprogram där filmkändisar från hela världen talar gott om Bergman för att det svenska kollektiva medvetandet kanske ska kunna släppa lite av sin respekt och prestationsångest inför kulturinstitutionen Bergman.

Tomas Alfredson är redan där när han lite avslappnat vandrar runt i Bergmans hus på Fårö och kallar hans inredningsstil för furufetischism i premiärprogrammet. Precis som Iñárritu som med hjälp av en pendel försöker ta reda på om Bergmans ande finns närvarande i huset (bägge de intervjuerna är för övrigt bland programmens bästa). Och man kan väl bara hoppas att Bergmans video till och med få ett och annat svenskt hushåll att skaffa en eller två Bergmanrullar till sina egna privata dvd-samlingar? Jag menar, killen gillade ju trots allt både Wall Street och Die Hard.

/Roger Wilson

Bergmans Video visas på SVT1 med start kl 21 den 22 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".