Ny finsk film!

11 min

Kinos Thella Johnson har tagit det stora greppet på den finska filmen just nu!

I veckans Kino drar vi österut. Till den vitala och allt mer framgångsrika finska filmvärlden, där man äntligen verkar ha släppt sitt Kaurismäkikomplex. Sedan sekelskiftet har filmindustrin vuxit rekordsnabbt, och antalet inhemska filmer som haft premiär har fördubblats på bara några år - och det gäller både spelfilmer och dokumentärer. Kinos Thella Johnson har varit i Finland för att se de mest omtalade biofilmerna just nu, och träffat några av regissörerna bakom dem. Först ska vi till Tennispalatset i Helsingfors, där det häromveckan var galapremiär för den senaste långfilmen från Finlands komedidrottning, Johanna Vuoksenmaa.

Ganska få finska filmer kommer till de svenska biograferna, men i slutet av mars är det biopremiär för dokumentären Ingen riktig finne. En musikdokumentär om en medelålders finsk man på jakt efter sin identitet i sin barndoms Sverige. Den finska arbetskraftsinvandringen till Sverige har tidigare skildrats i filmer som Kid Svensk och även Svinalängorna.Men i Ingen riktig finne berättas en annan historia. Den om de familjer som efter att ha jobbat ett årtionde i Sverige, flyttade tillbaka till Finland. Thella Johnson, som själv är andra generationens sverigefinländare, fortsatte på sin reportageresa i Finland och reste till sin mammas barndomstrakter i Uleåborg, där även gänget bakom Ingen riktig finne bor.

Vi bjussar på en video ur filmen också, som en bonus!

Sugen på mer finsk film? Under våren arrangeras det massor av filmvisningar av ny finsk film över hela Sverige, under namnet  . Annars finns det två moderna klassiker som ingen ska missa!

Dokumentären Den nakna mannen fångar ju den finska folksjälen när bastande finska män motbevisar myten om att de är tystlåtna och ordkarga. Här öppnas hjärtan på vid gavel, på ett helt fantastiskt sätt. Iron Sky, den skruvade komedin om rymdnazister från månens baksida är ju ett annat bevis på att det inte finns några gränser för vad den finska filmindustrin kan producera.