Maryam Moghaddam intervjuas av Roger Wilson på filmfestivalen i Berlin

Iranska myndigheter drar in svensk-iransk skådespelares pass

0:42 min

Trogna Kinolyssnare kanske minns vårt program från filmfestivalen i Berlin för några veckor sedan. Där vi bland annat berättade om den iranske regissören Jafar Panahis i smyg inspelade, och sedan utsmugglade film Closed Curtain. Hemlighetsmakeriet var nödvändigt, eftersom Panahi dömts till yrkesförbud och husarrest av de iranska myndigheterna.

Filmen, som är en sorts metahistoria, handlar om en manusförfattare som gömmer sig med sin hund i ett hus vid havet, en kväll dyker två ungdomar upp vid hans dörr, på flykt från polisen som stormat deras strandfest.

En av rollerna i filmen spelades av den svensk-iranska skådespelaren Maryam Moghaddam, som också var på plats i Berlin för att presentera filmen. Något som fått konsekvenser. För nu har vi nåtts av beskedet att myndigheterna har beslagtagit Maryams pass, och nu inte kan lämna landet. I Sverige har Maryam Moghaddam bland annat jobbat på Backateatern och Göteborgs Stadsteater, men bor just nu i Iran. När jag träffade henne i festivalpalatset i Berlin undervar hon förvånansvärt hoppfull och optimistisk

Så här säger hon idag på telefon från Teheran.

Förutom Maryam Moghaddam så har också filmens medregissör fått sitt pass indraget. Men även om regissörerna och skådespelarna nu inte kan lämna Iran så stoppar inte det filmen Closed Curtain. Den ska nu närmast visas som avslutningsfilm på Hongkongs filmfestival i april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista