SkogsrevoltörernaJordkulan ligger ingrävd i en backe och hit har far och son burit bumlingar och lagt stengolv. Taket är en grön presenning över böjda björkstammar. Nergrävt i jorden finns en eldstad: man förbereder sig för vintern.

David har bott halva sitt liv i kojor i skogen, men för sonen Emil är det första veckorna utanför civilisationen. Men det handlar inte bara om en flykt från det vanliga samhället. Det är dom första rebellerna i den finska landsortens kärleksrevolution.

Dessutom: Streetsmart guide om hur man ljuger med framgång, Bänken och vuxna män som dricker älgblod.

Djupt inne i skogen söder om Stockholm sitter pappan David och hans tonåriga son Emil i sin nybyggda jordkula. De äter nötter och knäckebröd de hittat i soporna utanför livsmedelsbutiken, de plockar bär och svamp i skogen.

De tillhör frontlinjen i ,en revolutionär rörelse som vill fly tillbaks ut till skogarna och leva där i uråldriga klansamhällen, med getter, yllefiltar och egenodlade kolrötter. Revolutionens mål är att få fyrtio bosättare hit ut till skogen - men hittills är dom bara två, far och son ensamma i tystnaden. Och nu börjar förberedelsen inför vintern.

Så blir du Streetsmart (med Lovisa Lamm) lär den här veckan ut konsten att ljuga med Sveriges främste expert på lögner, Pär Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet som forskat kring lögner. Han menar att lögner har en viktig funktion för samhället.

Att kunna ljuga och avslöja andras bluffar är helt nödvändigt för ”Alex”. Dom senaste fem åren har han försörjt sig på att spela poker på illegala svartklubbar i Stockholm. Han har levt i en värld där förmågan att bluffa är helt avgörande för att nå framgång. För Verkligheten avslöjar han sina tidigare hemliga trick för att se när någon ljuger – för hur skicklig en lögnare än är så läcker det alltid ut förödande signaler ur kroppen.

Dessutom femte avsnittet av bänken, ljudvykort på temat ”konsten att dricka älgblod” och så reder vi ut begreppet DAMP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista