1 av 3
2 av 3
3 av 3

Norska bratsFölj den oljestinna norska överklassen från förfesten i drottningens barndomshem till champagneorgien på Solli plats, Oslos Stureplan. Verkligheten hänger en helg i Norges VIP-rum och finner en längtan till Sverige.

I dokument Verkligheten buggar vi svenska butikskontrollanter och fångar på band när man griper snattar i Stockholms butiker. Och så ljudvykort med en dokumentär inspelning från en fest som spårar ur när en kille sväljer värdinnans guldfisk.


Han är brat ända ut i de blonderade hårtopparna, Petter, lite över tjugo, redan rik finansman. Och norrman. Petter sitter i en taxi, han ska inte långt egentligen, men han har inte åkt kommunalt på flera år. Det är en principsak. Petter ska ut ikväll på Oslos Stureplan.

Här regerar klubbfixaren Sverre ”Golden Boy” Goldenheim. Mannen alla vill känna och ta på. Klubbfixare och tjejtjusare. Han står utanför sin klubb Barbeint nu och alla champagnebord är reserverade ikväll.


I Norge heter det inte brats. Här kallas man vestkantegutt. Men skillnaderna är fler, den norska absoluta överklassen saknar något som vi har i Sverige – gamla pengar och en rejäl adel. Men så är det något annat också, även om det är fest och pengarna flödar värre än någon annan stans i norden är man fortfarande lillebror. Men det ska det bli ändring på. 

Hör verklighetens Måns Mosessons insider-resa från förfesten i drottningens barndomshem i Oslo till dansen på VIP-borden inne på exklusiva La Belle Sole.

I ”Dokument Verkligheten” handlar det om Skuggpersoner - människor som arbetar under förklädnad. Bernt Mollenberg äger bevakningsföretaget som är specialiserade på butikskontrollanter. Utklädda till vanliga medborgare och konsumenter vandrar hans personal omkring i butiker och låssas handla. Men egentligen letar man snattare och när man ser någon griper man in och för bort dem. Verklighetens Lovisa Lamm får tillåtelse att koppla in dolda mikrofoner på en av medarbetarna för att följa en dags undercover-jobb i jakten på tjuvar.

Och så är Bänken tillbaka efter en veckas uppehåll – succén där Nadia sitter på en bänk och pratar med de som sätter sig bredvid, ikväll ”Jag har ett virus i min hjärna”. Och så blir det sju anklagelser mot Kronofogdemyndigheten som tvingas avslöja att de troligaste dagen att bli vräkt på är en tisdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista