Vilse på lekplatsen

 

Åtta före detta ungdomsbrottslingar, spelmissbrukare och sprutheroinister från Gävle ska göra en dagsutflykt. De ska lära sig att umgås och våga känna tillit till andra. Någon har tipsat om att Tom Tits Experiment i Södertälje kanske skulle kunna vara ett passande utflyktsmål. Det är det inte.

Följ med när Linus, som för några år sedan knarkade och slogs, försöker trivas bland skrikande småbarn - och visar sin allra heligaste tatuering.

Dessutom blir det sju anklagelser mot Försvarsmakten och så förklarar proffstalaren Elaine Bergqvist varför du gör bäst i att vara snäll mot dina töntkompisar.

I en tågkupé sitter sex tjejer och två killar. Det är Unga KRIS i Gävle som sitter här, ungdomsavdelningen hos föreningen Kriminellas revansch i samhället. En förening som finns till för att ”hjälpa unga på glid”, som de själva uttrycker det. Här på tåget sitter en spelmissbrukare, en tjej som förr brukade gå på amfetamin och morfin samtidigt, en kille som skolkar lite för mycket – och Linus, som har slagit ner en kille för att köpa hamburgare.

Nu är dom på väg på dagsutflykt till Södertälje, till ett ställe som är så långt ifrån dem man bara kan komma. Måns Mosesson följer med Unga KRIS till Tom Tits Experiment, ett lekpalats där man kan åka leksaksbil, titta på såpbubblor och lära sig hur planeterna ser ut. Det kommer bli åtta unga på glid, och ungefär en miljard skrikande småbarn.  

Den här veckan har vi också bjudit in retorikproffset Elaine Bergqvist. Hennes bok Härskarteknik handlar om hur du kan nå makten och toppen – bara genom att vara schysst. Akta dig för att säga elaka saker till dina töntkompisar, man vet aldrig vem din chef blir i framtiden.

I veckans Vykort från verkligheten händer tre saker: några killar kraschar en bil, de blir tagna av polisen, en förbipasserande gubbe får fnäppet. Nadia hamnar på Bänken bredvid två tjejkompisar. Den ena är konditor, den andra har borderline. Och så slänger vi Sju anklagelser i ansiktet på Försvarsmakten, som slår vilt omkring sig när vi kallar högvakterna utanför det kungliga slottet för magra tennsoldater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".