1 av 2
Missionärsskola i Kongo 1932.
2 av 2
Erik Sjölin.

Knacka dörr för Jesus



Just nu finns 95 mormoner ute på gatorna över hela Sverige som kämpar för att frälsa oss. Dom går alltid i par, dom är ofta män, och dom kommer nästan uteslutande från delstaten Utah i USA. Verkligheten följer med när Sverige ska räddas med dörrknackning.

Dessutom premiär för En dag med, lyssnar på pruttar och snackar flygplan med en somalisk stridspilot.

Unga mormoner lämnar sitt trygga liv i Utah i USA för att frälsa en vit fläck på kartan. Dom reser till ett land långt borta, där människorna lever i armod och andlig fattigdom. Dom åker till Sverige.  

Processen för att bli missionär går till så att när mormonen fyllt 18 år skickar han ett brev till kyrkans president i Salt Lake City, Thomas S. Monson, Guds utsände sedan i februari förra året då hans företrädare dog. President Monson sätter sig ner och får en uppenbarelse där han ser var i världen just den här ansökande missionären kan göra mest nytta. Det tar en fem, sex veckor. Missionären får tillbaks ett nytt brev med uppenbarelsen, och sen är det bara att packa väskan.

Dom amerikanska missionärerna Spjut och Ashworth hamnade i Sverige där de nu försökt omvända oss under tjugo månaders tid. Verklighetens Måns Mosesson följer med på mission i Sverige och 120 dörrknackningar på en kväll. Ett förhandstips: det går inte bra.

I den nya serien En dag med… kommer Verklighetens nya reporter Erik Sjölin att punktmarkera en person, plats eller företeelse under tolv timmar. Under några veckor framöver kommer du att höra En dag med… pistvakter, ungdomar på glid, parfymavdelningen på NK, björnhatare och Ullared. Men först ut är en dag med hemtjänsten. Blöjor ska bytas, sprit ska inhandlas och så kommer Erik över hemtjänsten interna nyckelknippa. Nu kan han själv börja låsa upp dörrar till gamlingarna och knalla in.

Utöver det blir det bänken med en somaliska stridspilot, brev till statsministern med krav på pengar, Gaza och sju anklagelser mot Apoteket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".