Dansk sköterska plockar upp frusen sperma.

Dansk spermaProfessorsgener, vit poet, afrikansk superlöpare eller konsertpianist. Drömmen om det specialbeställda barnet är nu möjligt.

Verkligheten avslöjar det danska donatorföretagets planer för framtiden. Spermabanken utbildar redan femton säljare som tillsammans med programmerare ska bygga upp webbutiken där svenska kvinnor inom kort  kommer att kunna shoppa dansk kvalitetssperma direkt på nätet.

Verkligheten åker till Danmark och blir insläppta till laboratoriet, runkrummet och behållarna med flytande kväve där runt sju miljarder spermier väntar på att bli produkter på en global marknad.

Nu sneglar danskarna på den amerikanska marknaden där kvinnor redan idag kan söka efter specifika sperma direkt på nätet. På sidor som , och  kan kunden själv beställa bilder på hur donatorn såg ut som barn, granska hans betyg, titta på hans handskrift och lyssna på hans röst. Det går att söka på donatorer som gillar speciella basketlag, är proffs på specifika sporter, har gröna, blå eller mörka ögon, en viss längd, vikt eller blodgrupp. 

Nu kommer den här branschen till Skandinavien och tjänsten blir öppen för svenska kvinnor.

Reporter Måns Mosesson besöker laboratoriet i Danmark där det runkas till non-stop porrfilm och fiskas upp sperma från danska säljarchefer ur 196 grader kalla tunnor.

Verklighetens reportage om spermadonationen i Danmark blev startskottet för en debatt om designade barn på Aftonbladet. Gå till debatten .

Och så är Erik Sjölin tillbaka med del två i serien ”En dag med…” den här veckan gör han En dag med en sopbil. I två separata musikstycken blir vanlig sophämtning till musik. Och så hör du dubbel-Bänk, veckans brev till statsministern samt trendanalys från Indien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".