uthängd.seFlera svenska sidor har de senaste månaderna börjat hänga ut sexbrottslingar på nätet. Öppet för alla finns namn, personnummer, adresser, ibland till och med bilder på våldtäktsmän, pedofiler och barnporrsdömda.

Men är alla uthängda verkligen så äckliga och onda att de förtjänar det här? Verkligheten berättar historien om Simon, som gick ut en kväll för att dansa för några år sedan – nu kämpar han för att rentvå sitt namn.

Vi bjuder också på en exklusiv intervju med en av hänga-ut-sidornas ägare, tillika Sveriges just nu mest omtalade och fruktade brottslingar. Original Gangsters president Denho ”Dano” Acar är med oss direkt från strandpromenaden i Turkiet.

I Sverige har vi inget nationellt register för dömda sexbrottslingar. Men ett sådant håller nu på att byggas upp, utan statens inblandning. Istället är det hemliga mammor och pappor och en kriminell liga som ser det som en nödvändighet att informera allmänheten om namn och adress till sexbrottslingar. De menar att så länge staten inte fixar längre straff så får man göra det själv.

Men alla som hängs ut på sidorna är knappast våldtäktsmän och pedofiler.

Måns Mosesson åker hem till Simon, som nu, efter ett bråk på ett dansgolv för flera år sedan, är livrädd att någon ska slå ihjäl honom medan han sover.      

Vi porträtterar också sheriff Fausnaugh i Ohio, som har för vana att alltid ta en runda och knacka dörr eller skicka brev till grannarna när en dömd sexförbrytare flyttar in i området.

I USA ser systemet nämligen annorlunda ut – där är det statliga myndigheter som står för uthängningen. Där finns allmänna register att söka i på nätet, och varje halloween åker sheriffen runt och samlar in områdets pedofiler i en buss, så inget barn ska behöva knacka på fel dörr när de tigger godis.

På söndag hör du också del tre i Erik Sjölins saga om Sverige: det blir en dag med en apa.

Och så klart Bänken, Brev till statsministern och en vass globaliseringsspaning av Magnus Lindkvist. Lyssnar du inte skyller du dig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".