Stål, glass eller älg?Verkligheten berättar historien om den lilla hålan Hällefors i Bergslagen som genom reklambilder på skog och glada barn lockat över hundra holländare till byn. För vad skulle de annars göra, nu när det gamla stålverket har skeppats över till Kina och torget dränerats på invånare?

Holländarna ser som sin uppgift att rädda samhället, och de gör det med messmörsglass, älgsafari och trädbeundran. Det är långt ifrån alla i bygden som tror på att det kommer fungera.

Utöver det en dag med en parkeringsvakt, bruna moln över Asien och utlandsfenomenet ”svenskar-lurar-lokalbefolkning-att-säga-snuskiga-ord-på-svenska-som-de-inte-förstår”.

Förra helgen var det Scandinaviëdag i Holland, en emigrantmässa som varje år försöker locka trångbodda holländare till frisk luft i den svenska glesbygden. I år var inte mindre än elva kommuner representerade, dreglandes över fler än två tusen driftiga holländare som med lite fjäsk och pjosk förhoppningsvis ska flytta till Sverige och lyfta arbetsmarknaden.

Och det var i Hällefors alltihop startade för fyra år sedan, genom ett modigt beslut av kommunens näringslivsansvarige, Sune Valegren.

Måns Mosesson träffar invånarna i den lilla byn i Bergslagen, som länge varit nere för räkning. Nu har fler än hundra holländare flyttat hit – frågan är bara om glass och älgsafari verkligen kan rädda dem.

Och så gör vi en undersökning. Charles Westin, expert på migration, prickar sig igenom vår lista över världens alla länder och förklarar vilka – förutom holländare – som kan vara av intresse för svenska kommuner. Chile? Ja. Yemen? Nej.

I serien En dag med… råkar parkeringsvakten Andrea Kirch avslöja hemligheten hur länge du kan felparkera.

Till sist, premiär för Veckans upptäckt: Eldning av koskit gör större klimatpåverkan än bilar, människor i Asien snyter svart, men allt kan vara löst på en vecka.