Pälshandlare Göran Larsson förbereder slutet.

Pälshandlarens dödDet är begravning i Stockholm, solen faller in från höger, framför kistan ligger en bukett rosor formad till ett hjärta. Det är pälshandlare Lennart Lundmark som begravs, och i kyrkobänkarna sitter nu fru, barn, barnbarn och gamla arbetskamrater.

Han älskade päls hela sitt 86-åriga liv, Lennart. Men två månader och tre dagar innan han dog sprejade någon ”MÖRDARE” i röd färg på trappen till hans hus. Nu i februari lägger två pälshandlare i Stockholm ner sin verksamhet för gott – och de gör det som en direkt följd av hot.

Verkligheten berättar historien om den nya skolans djurrättsaktivister, de som inte stannar vid att kasta sten på ett skyltfönster eller vid att hälla tjära över en butiksdörr. De åker hem till pälshandlarna.  

Utöver det en dag på kyrkogården bakom kulisserna, ny planet och Brev till statsministern.

Det har hänt någonting med djurrättsaktivisterna. Tidigare gick det en osynlig, moralisk gräns vid pälshandlarens butik: hit men inte längre. Det senaste året har allt det där förändrats, nu skickar aktivisterna hot-sms på födelsedagar och häller stinkande smörsyra hemma i trappuppgången. Och pälshandlarna ser sig tvingade att lägga ner en efter en.

Vi går på begravning för pälshandlaren som kallades mördare inför sina grannar två månader innan han dog och så träffar vi pälshandlaren Göran Larsson, som inte längre vågar driva vidare sin butik efter att hans tre döttrar fått hotbrev från aktiviströrelsen Djurens Befrielsefront.

I sista delen av serien En dag med… letar Erik Sjölin efter den perfekta gravplatsen och tjuvlyssnar när ett finskt begravningssällskap sjunger Blott en dag. Rakt under dem åker kistan in i ugnen. Det blir En dag med döden, backstage.

Dessutom Veckans upptäckt: Malcolm Fridlund är en svensk astronom vid europeiska ESA. För Verkligheten berättar han om sin senaste upptäckt, en ny planet som liknar jorden. Och ”Bänken” med mannen som föddes med tur och lycka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista