1 av 2
Gunvor G. Eriksson.
2 av 2
Jan Guillou, Jimmie Åkesson, Verklighetens mikrofon och ledande representanter för Sverigedemokraterna, Värmlands län.

Politikerna – en radioshowTvå timmar om politiker utan att det blir tråkigt. Går det? Självklart!

Du kommer träffa politikerna du inte visste fanns. När katter på ålderdomshem, rasism, spjutkastning och ASO-färgämnen sammanlänkas. Du möter  sverigedemokrater på en tågstation, oljesmugglare i Haparanda. Och ett fuck you-finger i direktsändning!

På Plaza Hotell i Karlstad har Sverigedemokraternas partiledare, Jan Guillou och sex värmlandska sverigedemokrater precis ätit sig mätta. Det är kyrkoval, EU-val och riksdagsval snart och SD satsar hårt på valkampanjer och nyrekrytering. Man räknar med att komma in i riksdagen nästa år och satsar på att bli det tredje största partiet i Sverige. Camilla Rågfors är det senaste tillskottet i Värmland. I ett år försökte partiet övertala henne, och till slut gick hon med. Vad har hon som SD behöver? Verklighetens Robin Olin berättar om den svenska politikens nya strateger.

Björn Mattila driver Norrbottens Frihandelsparti, ett alldeles eget enmansparti med en enda tydlig fråga på sin dagordning: det ska inte vara olagligt att smuggla villaolja från Finland till Haparanda. I tretton år har han kämpat, fem tusen dagar då han startat ett eget parti, skrivit motioner, fixat advokater till de som stått åtalade och personligen åkt till Bryssel för att uppvakta tjänstemännen där. Men det är något som är fel – för när Måns Mosesson kommer hem till Björn Mattila visar det sig att han själv aldrig använt en oljepanna.

En av de 349 riksdagsledamöterna är Gunvor G Eriksson från Katrineholm, miljöpartist. Nadia Jebril följer med henne en dag inne på myrstacken. Från gymmet till utfrågning, från lunch och fika till den lilla cellen där riksdagsledamöterna utifrån landet får bo under veckorna.

Och så fuck you-fingret. Det har snart gått tre år sedan Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly slängde upp sitt finger i direktsänd tv mot meningsmotståndaren Marie Söderqvist Tralau. För Verklighetens blivande programledare (smygdebut!) Shang Imam kan han nu berätta vad som verkligen hände. Hur smutsigt är det politiska spelet när kameran är riktad åt andra hållet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".