1 av 3
2 av 3
3 av 3

Vi som väntarChristoffer Paues vän har lovat honom en present. Det ska vara den perfekta presenten som är skapad bara för Christoffer. Men han måste vänta två veckor och
under tiden ökar förväntan. Han ringer sin väns kompisar som alla vet vad han ska få, men ingen säger något. Så en kväll efter två veckors väntan är det dags att öppna presenten och där ligger… hans livs största chock.

Verkligheten på söndag berättar fem historier om väntan. Och så får vi första undercover-rapporten direkt från Syriens dolda gayvärld. 

Programmet om väntan är uppdelat i fem rubriker som alla på sitt sätt helt fristående ramar in väntans mekanismer. Utöver det första kapitlet "Väntan på den perfekta presenten" hör du också:

Väntan på äventyret

Strax innan jul gjorde vi ett program från Arlanda. I en bar där stod Nisse Eriksson och Ola Thomasson och drack varsin turöl innan avfärden till Seattle för att köpa bilar. En hel drös bilar, sa dom, helst åtta. Från Port of Seattle skulle de gamla 50-talsbilarna skeppas till Göteborg och därifrån vidare till skogen i Karlstad.  Det har nu gått tre månader och väntan är över. Verklighetens Måns Mosesson är med när bilarna anländer och äventyret med den galna professorn, indianstoryn på en bar och den vansinniga mannen, hög på värktabletter, som började jaga Nisse och Ola med en baseballträ när de skulle köpa hans bil. Äventyret att köpa bilen är viktigare än själva bilen.

Att sluta vänta på undergången
När de två tornen föll den 11 september 2001 var det inte bara Al Qaida som var glada. Inom sekten Jehovas vittnen i Sverige satt man framför sina tv-apparater och log. Nu var väntan över, alla tecknen stämde – domedagen var här. För Shang Imam berättar den tidigare medlemmen ”Maria” om glädjen 9-11 och teknikerna för att lära sig sluta vänta på undergången.

Väntan är mitt största straff
Den nya folkrörelsen – väntan på att få sin sak prövad. Just nu står 100 000-tals människor i kö i Sverige på att få sin sak prövad i domstol. I extremfallet har en person fått vänta i 12 år. Verklighetens Robin Olin hänger en dag på Tingsrätten och pratar med vittnen, åtalade och advokater som alla väntar.

Väntan som gör fiender till vänner
Bilskolläraren Mattias Jansson har fått vänta i sju år på att hans stämning ska tas upp i Tingsrätten. Under tiden har ”Kenneth” som är skyldig honom pengar gått bankrutt och blivit sjukskriven och alla möjligheter att betala tillbaka de 270 000 kronorna är förlorade. Nu stämmer Mattias OCH hans tidigare motpart Kenneth tillsammans staten – för att de fått vänta.

Och nu kommer första rapporten från vår man i Syrien som under täcknamnet A of Arabia utforskar mellanösterns dolda och förbjudna gayvärld. Och han får napp direkt i en park redan första dagen och hamnar på en high-school-date på Damuskus 5000 år gamla gator.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".