Älskade Plattan


 
Billy växte upp i en ventilationstrumma i närheten av Sergels torg i Stockholm. I 40 år har Plattan varit hans hem, i ett liv kantat av hemlöshet, missbruk och kriminalitet. Det är egentligen ett under att han överhuvudtaget lever. Nu är han tillbaka på plattan, drogfri och redo att sona sina gamla synder. Frågan är om det är möjligt – han har nämligen ett mord på halsen.

Äckliga, fula, älskade Plattan! Veckans Verkligheten är tillägnad dig! Vi ger dig historier direkt från Stockholms och Sveriges betonghjärta. Människor som lever här, dag efter dag. En dag bland pundare, präster, poliser och emokids.

Andra människor på Sergels torg:

Gängen
På Plattan finns flera olika grupper. Högst upp på EMO-trappan står ett gäng och hänger. De kallar sig för alternativa, för EMO är ett skällsord. En gång kom en väktare förbi, tog ett kort och sa att han skulle visa det för sin familj för att avskräcka. Där nere, vid glasdörrarna står de s.k. fjortisarna och det är bara några meter som skiljer dem åt. Ändå träffas de aldrig. Och plötsligt utbryter ett tjafs. Dessutom möter du tjejerna som sminkar varandra under rulltrappan och Rambo som har hängt här i tio år. Han är 21 år och hemlös och om två månader väntar han sitt första barn.

Polisen
Polisinspektör Joakim Belan sitter i en radiobil med tonade rutor och spanar ut över Plattan. Han tillhör polisens egna Plattangruppen. De senaste åren har de satsat hårt på att få bort knarket och knarkarna från plattan. Nu har till exempel heroinet helt flyttat ut i förorten. Verkligheten hänger med Narkotikaspan. Men frågan är: vad är det som avgör vem som Joakim väljer att plocka in. Vi kan avslöja att han fått samhällsekonomiska direktiv: de som kommer belasta samhället mest är de som först arresteras.

Prästen
Bara några meter bort ligger Klara Kyrka son en oas väl dold, mitt i Stockholms betonghjärta. Prästen Carl-Erik Sahlberg har jobbat med Plattans söner och döttrar i snart tjugo år. Han har hjälpt missbrukare, prostituerade, fattiga och tror att en bön kan vara avgörande. Men igår fick Carl-Erik ett samtal. Det var Tommys flickvän som berättade att Tommy hade tagit till flaskan igen, efter år av nykterhet. Polisen hade hittat Tommy på en tunnelbanestation. Han hade antagligen frusit ihjäl.

Dessutom ytterligare en rapport från vår under cover-agent i Syriens dolda gayvärld. Den här veckan har A of Arabia hängt med de han kallar för onämnarna: de som har sex med killar men aldrig i livet skulle kalla sig för bög.

Programmet sändes den 22 mars 2009

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista