1 av 2
Tina Robertzon försöker kränga magnetprylar.
2 av 2

Om sanningen ska framI Verkligheten i kväll ger vi dig kunskapens äpple. Vågar du ta ett bett? För tänk om det är ruttet?

Du hör historier om mötet med sanningen du hellre skulle vilja vara utan och om bluffen som funkar, när tron på en lögn blir sanning. En helkväll full av guld, magneter och miljarder spermier utan namn.

Dessutom utsätts du för ett vittnestest som avslöjar att din intuition inte är vatten värd. Och så förstås en pinfärsk och fullständigt olaglig rapport från Syriens bakgård.

Kvällens sanningshistorier kan delas in i följande kapitel:

Vittnet
Svenska rättssystemet bygger på att människor talar sanning. Och gör dom inte det, ska det gå att avgöra vem som ljuger. Men det är inte det lättaste. För vad ska man tro på, och varför? Ikväll utsätts du för det ultimata vittnesexperimentet, en intern skakig VHS som skickas runt bland huvudstadens blivande jurister. Två tjejer berättar samma historia. En ljuger. Vem?

Bluffen som funkar
Svenska rättssystemets motpol måste vara alternativmedicinen. Här är skillnaden mellan sant och falskt snudd på helt flytande: tror man att något är sant, så kan det helt enkelt bli sant. Följ med på ett säljmöte i Kungälv när ett stort japanskt företag försöker etablera sig i Sverige. Företaget säljer hälsofrämjande magneter i alla möjliga former: madrasser, strumpor, hästtäcken. Men trots att det går emot all sans är intresset stort och flera hävdar att det faktiskt fungerar. Hur kommer det sig?

Sanningen om guldet
Dom enda som inte förlorat pengar i finanskrisen är dom som har sina besparingar i guldtackor. Guld är helt enkelt det mest beständiga vi har. Men förutsättningen är att guldet är äkta. Om inte, så är det helt värdelöst. Hör den fantastiska historien om vad som hände den där dagen hos guldvärderaren. Ingredienser: en kvinna med lupp runt halsen, en kvinna inlåst på en toalett och massor av manstårar.

Sanningen om pappan
Kathleen LaBounty vet inte vem hennes pappa är – mamman inseminerades med spermier från en anonym donator. Nu bestämmer sig Kathleen för att ta reda på vem det var som donerade spermien som blev Kathleen. Men jakten får oanade konsekvenser. Kathleen i Texas berättar direkt för Verkligheten.

Mer om Kathleen LaBounty hör du i det underbara amerikanska radioprogrammet .

Dessutom ytterligare en kittlande rapport från vår gay-korre i inte så gay-Syrien. Denna vecka har A of Arabia lämnat storstan för nyårsfest på landsbygden och fullständigt osynliga människor: kurderna i Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".