1 av 2
Härinne sitter killarna, på gatan utanför står tjejerna.
2 av 2
Jakob Thorén hade denna jacka på sig natten han försvann.

UtanförElsa har just fått reda på att hennes kille är rånare. Han sitter just nu i en åtta kvadratmeter stor cell på Kronobergshäktet i Stockholm. Hon är på väg för att hämta en ring han har lämnat i receptionen. På ringen syns en inskription på spanska som betyder ”jag uppskattar dig”. Frågan är vad Elsa känner. Ska hon göra slut?

Verkligheten på söndag berättar historier under rubriken ”Utanför”. Om tjejerna utanför häktet, om pappan som hamnat utanför lagen i jakt på den förlorade sonen. Och så ställer vi dig inför ett avgörande beslut, utanför ett omklädningsrum.

Utanför häktet
På Sveriges största häkte sitter just nu 223 personer. 197 av dom är män, det vill säga nästan alla. Frågan är då: var är kvinnorna? Jo, på gatan utanför. I Verkligheten ikväll berättar vi om tre kvinnor som samtidigt befinner sig utanför Kronobergshäktet i Stockholm. Elsa har just fått reda på att hennes kille är rånare och funderar på att göra slut. Hennes motsats är Frida, som ska lämna en kasse porrtidningar till sin kille. Hon blir bara mer kär ju fler brott hennes kille begår. Och samtidigt står Ulla i ett fönstret i huset mittemot och ser allt det här. Hon har sett allt: rymningar, självmordsförsök och inte minst alla tjejer på gatan utanför.

Utanför lagen
Det är lätt att tro att svensk lag och rätt omfattar alla, på lika grunder. Så är det förstås inte. Svenskt rättsväsende är en summa av lagboksparagrafer men också mänskliga faktorer, plånboksfrågor och inte minst bedömningar. Till exempel gör polisen ingen utredning om inte det finns misstanke om brott. Det kan låta rimligt. Problemet är att det är polisen själva som gör den bedömningen.

Ikväll hör du historien om när Jakob Thorén försvann en lördagsnatt för drygt ett år sedan. Inget vet idag om han är död eller levande. Jakobs pappa Kaj tvingades göra sin egen polisutredning. Nu kommer inte några nya tips och Kaj har bara en möjlighet kvar: att vända sig med en vädjan direkt till Jakob. Det sägs att det värsta som kan hända en förälder är att förlora ett barn. Det är fel. Det värsta är att inte veta om man har gjort det eller inte.

Om du har Facebook, läs mer .

Utanför omklädningsrummet
Kaj ska gå och simma. Han har med sig hänglåset, simbrallorna är i plastpåsen och entréavgiften är betald. Det är bara ett problem kvar: vilket omklädningsrum ska han gå in i? Det som för de allra flesta är ett mycket enkelt val är för Kaj en huvudvärk. Kaj är nämligen född kvinna, men lever som man.

Visste du förresten att om du är förkyld så är du utanför? Det säger regeringens officiella definition av utanförskap. Dessutom givetvis en rykande het rapport från diktaturen Syrien, som ju gärna vill hålla gayvärlden utanför. Men nu har A of Arabia hittat homorösterna som hellre vill ha diktatur än demokrati. För om folket skulle styra skulle gayrörelsen krossas helt och hållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".