Mitt i ett samvetsvakuum i Prag.

SexcharterI Verkligheten ikväll granskar vi det nya fenomenet sexcharter. Vi tar dig med på en all inclusive till Prag, mitt i ett moraliskt vakuum med sju testosteronfyllda killar som ”lägger hjärnan på hyllan i en vecka”. Inga snuskgubbar, en är mellanstadielärare, alla har flickvänner. Svår bakfylleångest, en likgiltig guide och en naken och piskad reporter. Om när samvetet tar semester och om industrin som hakar på.

Dessutom en hel timme krimkoll i backspegeln. Vi söker upp gamla bekanta och ger dig svar på frågan ”vad hände sen?”. För Verkligheten pågår hela tiden!

Hjärnan på hyllan
Borta är den gamla bilden av sexturisten är en fetlagd ljusskygg medelålders man med sociala problem som söker hemliga kontakter i mörka gränder. Nu är sexmarknaden  chartrad och du behöver inte lyfta ett finger. En guide ger dig tillgång till allt: stripp, vapen och till och med märkliga biffmiddagar från kvinnokroppar. Och kunden är en ung vanlig rekorderlig kille.  

Hela grunden är det märkliga fenomenet bland västerlänningar, att samvetet tar ledigt så fort man åker på utomlandssemester. Fenomenet är så starkt att det göder en hel industri: utan sexturisterna skulle strippklubb efter strippklubb bomma igen. 

Ett engelskt företag är marknadsledande i Europa, och nu håller företaget på att etablera sig på den svenska marknaden. Än så länge finns det inte så många svenska kunder, så Verkligheten får hänga med ett gäng danska killar till Prag, helt vanliga killar som säger sig ”lägga hjärnan på hyllan i en vecka”.  

En är mellanstadielärare, en annan ska bygga sitt första hus. Alla är under trettio och alla har flickvänner. Varför är de där? Och varför gör människor en massa saker utomlands dom aldrig skulle komma på tanken att göra här hemma? Och i sin iver att vilja vara ett med gänget hamnar Verklighetens reporter Måns Mosesson i en obekväm naken situation på en scen.  

Återträff
Alla går vidare, vi stannar kvar, i Verkligheten. I en hel timme sätter vi en sändare på de som varit med i programmet och kollar var de befinner sig nu. Det blir en slags återträff med gamla bekanta där vi helt enkelt undrar vad som hände sen? Det visar sig att alla historier har en sak gemensamt: de har med rättsväsendet att göra. Har Klas äntligen fått sin dom? Har Elsa fått ett livstecken från pojkvännen i häktet? Vad hände egentligen med Abdikani i borgen på berget? Och har polisen knackat än på Fawzias dörr, för att skicka tillbaka henne till Afghanistan?

Programmet sändes den 14 april 2009 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".