ReglernaI kvällens Verkligheten synar vi märkliga lagar och regler som ligger och pyr ute i vårt avlånga land. Regler som är fullständigt ologiska. Regler som rimmar illa med resten av samhället. Regler som gör begreppen ”lika inför lagen”, ”rättssäkerhet” och ”rationalitet” lika fyllda av luft som cykeldäck.

Du möter bögen som inte får ge blod, heroinisten som knarkar för lite för att få hjälp, kärleksparet som skiljs åt av en betongvägg och en gummiparagraf. Dessutom en nitisk genomgång av alla skumma okända paragrafer i lagboken, som när som helst kan väckas till liv.

I Verkligheten ikväll berättar vi historier under rubriken ”Reglerna”. Du hör:
 
”Jag gjorde allt rätt”
Nina
har åkt till London för att träffa sin stora kärlek, Jamie. Han har i sin tur åkt ända från Sydafrika. Alla papper är i sin ordning. Ändå kastas Jamie direkt i förvar på flygplatsen Gatwick. Den enda kontakten Nina och Jamie får med varandra är via en telefonlur. Vi ger dig tre historier i ett. Om när de formella reglerna blivit så böjbara att de spelat ut sin roll. Om hur svårt det är att vara svart turist. Och så förstås: en helt underbar kärlekshistoria.

”Knarka mer, så hjälper vi dig”
Susy sitter hemma i sin lägenhet och löser korsord. Hon väntar på ett samtal, från socialen. Är det hennes tur nu? Susy har nämligen ett dilemma. Sedan urminnes tider har hon varit heroinist. Nu vill hon bli kvitt missbruket och börja ett normalt liv. Men läkarna säger till henne att det vore bättre om hon hade sprutmärken i armarna. Susy ser helt enkelt för frisk ut och måste knarka mer för att få hjälp.

”HIV trillar inte ner från himlen”
Dennis ska gifta sig i slutet av maj med sin kille. Han lever ett väldigt monogamt liv. Ändå får han inte ge blod. För fortfarande 30 år efter att Socialstyrelsen slutat klassa homosexualitet som en sjukdom finns regeln kvar som säger att bögarnas blod är sjukt. Dennis är helt enkelt en risk, bara för att han är bög. Eller som Socialstyrelsen säger: MSM, Män som har Sex med Män.

”Svin i ollonskogen”
Lagboken är som en djungel. I undervegetationen döljer sig den ena märkliga lagen efter den andra. Men vad händer när en sådan lag plötsligt blir aktuell? Följderna är ett klassiskt fall av pest eller kolera. Följs lagen kan vi alla åka dit för märkliga lagar ingen har någon koll på. Struntar rättsväsendet i lagen, vilka lagar ska vi då följa? Vi berättar historien om svinen i ollonskogen, men också om Oscar Germouches konstverk ”Vi ska åka till Moskva” (läs mer ). Lagen säger att bara kungen får skriva på flaggan. Eller hur ligger det till egentligen?

Dessutom ytterligare en rapport från Syriens dolda gayvärld. Denna vecka berättar A of Arabia om (1) reglerna som tvingar heterokillar att knulla med andra killar (2) att han förmodligen är först i världen att rappa om bögsex i Amman och (3) att han blivit kär.