Då: Stig Wennerström. Nu: mystery shoppers.

Mystery Shoppers


I Verkligheten ikväll berättar vi om Sveriges nya okända spionrörelse. De finns i tiotusental, de blir fler och fler och de är här för att stanna. De kallar sig mystery shoppers och spanar på dig som jobbar. Men vem kan man lita på? Och var slutar det?

Dessutom tjejen som slutade gå ut, glassförsäljaren som inte vill bli placerad i ett fack - och om en kvinnlig mustasch.

”Alla kan alltid bli bättre”
Just nu pratas det mycket om övervakning. FRA, IPRED, Pirate Bay-rättegången. Spioner i varenda server. Men i skymundan håller en gammal klassisk form av övervakning på att växa sig stark. Vissa kallar dem falska kunder, andra angivare. Det officiella namnet minskar inte mystiken: mystery shopper.

Ikväll berättar vi om Sveriges nya okända spionrörelse. Det handlar om tiotusentals inblandade. Bara ett enda av företagen har 47 000 registrerade mystery shoppers, som när som helst kan aktiveras för att åka till en butik för att tjuvhandla och rapportera sina upplevelser av hur personalen sköter sig. Jämfört med skräckens Östtyskland är det fler angivare per capita!

Vi tar dig med till den febrila aktiviteten på högkvarteret och pratar med presidenten över Sveriges och hela världens mystery shoppers. Men du hör också kritiken och vittnesskildringarna från de anställda, bland annat tjejen på Pressbyrån som åkt dit och som jämför det med FRA. Och så förstås den senaste trenden i USA, där det gått ett steg längre: mystery worshipers.

Tjuvlyssna på en briefing för mystery shoppers, inför ett falskt kundbesök på en klädkedja:

Tjejen som slutade gå ut
Linda städar frenetiskt i sin lägenhet med sin trasiga dammsugare. Hon kan inte sluta fast hon försökt. Linda har förskansat sig i sin lägenhet och gör aldrig ut. Hon träffar inga vänner längre. Allt handlar om hennes rädsla - för att kräkas.

Linda är inte ensam. Nätet är fullt av forum för kräkfobiker, de allra flesta tjejer. Men kanske handlar det i grunden om något helt annat än själva kräket. Så är det för Linda.

I Verkligheten tas du med till när allt började den där decemberkvällen för fyra år sedan. Och så ska Linda ge sig på ett försök: att åka buss för första gången i år. Vågar hon?

Dessutom förstås en färsk rapport från Syrien, där A of Arabia synar den dolda gayvärlden. Den här veckan känner han sig nedslagen av fasader och får en reality check av sin glassförsäljarpojkvän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".