Den stulna lottenFör fem år sen inträffade en helt osannolik händelse som spreds på löpsedlar över hela landet. En vinstgivande skraplott faller ut i lilla Bjästa i Ångermanland. Men lotten är stulen. Ryktet säger att tjuven är en 15-årig kille, som helt ovetande snattat miljonlotten från lokala ICA-affären. Ingen vet säkert.

Fram tills nu. För i kvällens Verkligheten träder "Daniel" fram och talar ut. Om att han inte var ensam. Om hur nära allt var att gå i lås. Om när dom var miljonärer för en eftermiddag.

Dessutom mannen som talar med pirater, en navkapsel på kroken och sexstrejk i Kenya.

Verkligheten bjuder denna kväll på två huvudstories:

1. "Vi var miljonärer en eftermiddag"
Skraplotten TRISS kostar 25 kronor. Vänder man på den så ser man hur vinsterna fördelas. En på två miljoner är chansen att få högvinsten på en trisslott. Säg att du köper en lott varje dag från att du lämnar mammas livmoder till dagen du fyller 80 år. Då har du en och en halv procents chans på högvinsten. Helt enkelt: du vinner inte på triss.

Men det gör Daniel och hans kompis Jörgen. Problemet är att dom har stulit lotten, och nu måste dom komma ur knipan. Daniel berättar för första gången vad som verkligen hände den ödesdigra måndagen den 30 augusti 2004. Om kompisen som inte kunde hålla mun. Om mötet ansikte mot ansikte med ICA-handlaren Patrik, som ett tag tänkte lägga beslag på vinsten själv. Och om kaoset som inträffade i lilla Bjästa.

2. Mannen som talar med pirater
I en lägenhet i Hallonbergen utanför Stockholm sitter Abukari och bläddrar i sin gamla slitna mobiltelefon. I den finns en massa direktnummer till piraterna som just nu attackerar fartyg utanför Somalia. Abukari var med från början, med stenhöga och apfulla pirater på ett kapat ukrainskt fartyg. Det är en historia om ett laglöst land, om västvärldens rovfiske och om kopiösa mängder sprit. Men också om direktlänkarna ut i världen från vårt annars så perifera land.

Dessutom misslyckat fiske i Sveriges hjärta, en kassörskas granskande blick och en analys av sexstrejken i Kenya. Och så ett kärt återseende: Brev till Statsministern!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista