De rotlösaMitt på motorvägen står en man med clownfötter. Han stoppar lastbilar med tyska nummerplåtar och tigger diesel. Han behöver det till familjens cirkus. I en Galleria utanför Stockholm, drömmer sig en kille bort i en sport-affär. Han gömmer sig från gamla kompisar och slåss för att överleva.

I Verkligheten ikväll hänger vi med Dom rotlösa. Dessutom direkt på linan från Folsom Prison i Kalifornien, den livstidsdömde poeten.

Veckans Verkligheten:

Max, det misslyckade fotbollsproffset
Idag berättar Verkligheten historien om 22-årige Max. Han kom till Sverige för 7 år sedan med en enda dröm: att bli fotbollsproffs. Tjäna de stora pengarna och stå i rampljuset. Han ville synas på TV. Hjälpa familjen ur fattigdomen. Flytta in i kungens slott. Vår reporter Elin Olsson har hängt med Max till den plats där allting började.

Den diesel-tiggande cirkusfamiljen
I Barsebäck på det nedlagda kärnkraftsområdet står en vit husvagn. Där bor för tillfället cirkusfamiljen Scholl Jackson. På en gräsplätt vid köpcentret Mobilia i Malmö har familjen slagit upp Cirkus Madigan-tältet. Inne i tältet står pappa Jack och övar inför kvällen. Sex kvällar i veckan är det föreställning och Verklighetens Rosa Fernandez går och kollar på en cirkus som går åt skogen, ekonomiskt.

Samtal från Folsom prison i USA
Det finns ett fängelse i USA som heter Folsom Prison. Det ligger i Kalifornien, inklämd mellan en insjö och en 18-håls golfbana. Men det vet antagligen inte fångarna om. För de flesta som är där, kommer aldrig komma ut. En av dom är poeten Spoon Jackson. Han sitter inne på livstid för ett mord han begick när han var 18 år. Det var 1977.  I Verkligheten ikväll ringer han upp oss för ett samtal om hans 33-åriga liv bakom galler. Och här ett stycke av hans poesi:

No Beauty in cellbars
”We saw the beauty in butterflies 

We made it our symbol 

Tiny grains of sand 

One hour glass 

A tear that may engender a waterfall
The memories 
the dreams 
are now 

Love is now
There's no beauty in cellbars”