1 av 3
2 av 3
Chako Paul City - enligt uppgift
3 av 3

I dödens väntrumGamla Jessica var blyg och nojade över sin snedlugg. Nya Jessica dansar afrikanskt och åker till Tanzania. Nu har hon dejtat sig igenom nästan en halv kontinent. Men varför söker hon sig till det hon ser som sin motsats: Afrika?

Dessutom ett djupdyk i kinesiska "nyheten" om Chako Paul City, den helt lesbiska staden i norra Sverige. Om efterspelet när storyn löper amok i västmedierna och helt nya kontramyter föds. Och plötsligt blir myten verklighet.

Och så premiär för nya serien I Dödens Väntrum. Eva i Kiruna har cancer. För henne tar döden tar aldrig ledigt. Döden har inga röda dagar.

African Lover
Det luktar tungt av svett. Framför höga speglar står tjejer i blommiga tights på tå, med benen brett isär, de skakar fort på sina rumpor. De dansar den afrikanska dansen ndombolo. Längst fram, i lila tröja och med ring på tån, står Jessica.

Resan till dansgolvet har gått från kontrollfreak i matsalen på ett halländskt internat, via en förälskelse i Gambia. Just nu befinner sig Jessica mittemellan två myter som vi alla har någonstans djupt i kroppen. Dels är det myten om svensken, det vill säga henne själv: låst i sin egen kropp, hämmad, tråkig. Och afrikanen: den utlevelsefulla, ohämmade, skrattande.

Följ med Jessica en dag på vaccineringen inför Tanzania-resan och danskursen på kvällen.

Chako Paul City
Förra veckans konstigaste nyhet var utan tvekan det kinesiska ryktet om Chako Paul City, en lesbisk stad i norra Sverige med 25.000 invånare där män är portförbjudna. Nyheten kablades ut av Kinas gigantiska nyhetsbyrå Xinhua, som om det vore en sanning.

I Verkligheten ikväll gör vi till botten med myten om den påhittade staden. Och så berättar vi om det märkliga efterspelet, när nyheten löper amok i den globala byn. Webbsidor reggas, pengar samlas in, siffror förvrängs och en helt ny myt skapas - att miljontals kinesiska män kraschat internet i jakt på svenska kvinnor.

Följ med på den globala resan från nyheten i den kinesiska lokaltidningen, via misslyckade dementier i västmedier till etablerad sanning i Chako Paul Citys verkliga motsvarighet: Alice Springs i Australien.

I Magnus Arvidsons reportage hör du: David Landes  / ambassadören i Kina Mikael Lindström / Ping Wu  / trolig kulturattaché "Angela" på kinesiska ambassaden / Peter Olausson  / Phil Walcott  / Rainer Ripper

Döden har inga röda dagar
När Eva Kemling var liten hade hon en tarmsjukdom. För tre år sen blossade det upp igen. Då fick Eva reda på att hon hade cancer. Idag har hon sex metastaser i lungorna. För Eva har döden inte några röda dagar. 24 timmar om dygnet är den där.

I Verkligheten följer du med i Evas vardag. I första delen läser Eva ur dagboken, om det första cancerbeskedet. Och så berättar hon om kontakten med adoptivdottern Livs biologiska föräldrar. Och om det omöjliga att kunna planera något bortom undersökningen i slutet av oktober. Det är då hon får det definitiva beskedet. Får hon fortsätta leva?

Det enda man kan göra nu, säger Eva, är att inte ge upp. Gå till frissan. Fixa naglarna. Och förbereda inför dotterns födelsedag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".