Överklass-safari


Stor uppståndelse väcktes när överklass-safari anordnades i Saltsjöbaden 2011. Men redan 2009 följde Verkligheten i P3 med på en tur i Örgryte i Göteborg. På ytan en helt vanlig sightseeingtur. Men på resenärernas rosa T-shirts står det  "Odla ditt klasshat". 

Samtidigt i östra Göteborg rullar en vit lastbil. Syftet: att rädda planeten. Att föra återvinningen närmare folket. Men spelar det någon roll när vi köper och slänger mer än någonsin?

Och så kollar vi läget med Eva, bara dagar kvar till röntgenundersökningen.

Konstmuseets ljusa portar sprider sitt ljus ner över Avenyn, kranarna i frihamnen börjar falla in i en mörk dimma, över Järntorget släntrar en alkis. Det börjar bli kväll över Göteborg, rikets andra stad. Och fast man inte tänker på dem så finns de där: två stora bilar, på varsin sida av stan, med varsitt uppdrag.

Överklass-safari
In bland villorna i Göteborgs Långedrag kör en buss fylld av folk med rosa T-shirts. På ytan ser allt ut som en vanlig turisttur: två guider, en trasig toalett, kaffe och kaka i pausen. En värld här inne i bussen, en annan värld där utanför. Men istället för att hylla omgivningen ägnar sig bussresenärerna åt smutskastning. På de rosa T-shirtarna står det nämligen: "Odla ditt klasshat".

Bussen ringlar sig igenom de rika områdena på en slags överklass-safari. De två guiderna rabblar siffror om Göteborgs rikaste. Men hur ska man förstå den här bussturen? Varför följer en polisbil efter, hack i häl? Och vad händer när man till slut tar sig ut ur bussen och möter verkligheten? Magnus Arvidson rapporterar från bussen.

Spelar återvinning någon roll?
På den östra sidan av Göteborg kör en vit lastbil. Den kallas för Farligt avfall-bilen och den har ett helt annat uppdrag. För om folket inte kommer till återvinningen, då får återvinningen komma till folket.

Ikväll tar Verklighetens reporter Måns Mosesson med dig i passagerarsätet, på en resa för att rädda jorden. Frågan är bara, är det ens någon idé? Eller är den här lastbilen egentligen bara en ambulans som räddar ett redan mycket sjukt samhälle från att fullständigt få klappa ihop och dö?

För samtidigt som vi återvinner mer än någonsin, köper vi mer och slänger mer, prylar som faktiskt funkar. Och kan det till och med vara så att återvinningen blivit för enkel och smidig för sitt eget bästa?

Inför röntgen
Eva Kemling i Kiruna har cancer. Om några dagar ska Eva på sin första röntgenundersökning på länge. Då får hon veta om de sex tumörerna i lungorna växt eller spritt sig. Kommer hon få fortsätta leva, eller blir det cellgifter – igen? Om att ständigt ha döden så nära inpå. Men också om fönstertvätt, perukskämt och kampen för ett vanligt liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".