Efter BerlinmurenFör 20 år sedan föll muren i Berlin som delat staden i nästan tre decennier. Men då var då - och nu är nu. I Verkligheten ikväll berättar vi historier från Berlin idag, om spåren som finns kvar i och utanför människorna.

Hör den fantastiska berättelsen om nerlagda DDR-nöjesfältet Spree Park, om konkursen, kuppen och knarksmugglingen. Vi tar med dig in till rostiga pariserhjul - och till ägaren i skjulet som vägrar ge upp.


Dessutom bastuklubbsbesök, Bling My Thing, en kommunist från väst, en blå naziprotest och svenska dörrvakten som är här för att stanna.

Kvällens stories från Berlin idag:

Show must go on
I gamla Östtyskland fanns en enda nöjespark, Spree Park i Berlin. Hit vallfärdade två miljoner östtyskar varje år. Idag är området omgivet av taggtråd och attraktionerna rostar sönder. Parken har varit stängd i ett decennium. Men nu öppnas portarna - för en dag. 

Bland omkullvälta dinosaurier och mossiga Floom Rides hittar Magnus Arvidson plötsligt en grön husvagn. Två chihuahuor skäller. Det rör sig därinne. Han knackar på. Och Norbert Witte öppnar. Ägaren till parken, som förlorade allt. 

När Tyskland enades utsattes öst för obarmhärtig konkurrens. Alla väst-nöjesparker bräckte Spree Parks pariserhjul. Men Norbert Witte hade en vision. Resultatet blev konkurs och fängelsestraff för kokainsmuggling - i masten till Flygande Mattan. Sonen är inspärrad på 20 år i Peru.

Nu är Norbert Witte frigiven. Han sitter i den gröna husvagnen i Spree Park - och han vägrar ge upp.

Bastuklubben
Bastuklubbslagen kom till under hiv-epidemin 1987 och förbjöd lokaler som ”är särskilt ägnade att... ha sexuellt umgänge i”. För fem år sedan revs lagen upp. En nygammal marknad låg vidöppen. Det här kan bara inte gå fel, tänkte Tomas. Men det gjorde det. 

Idag finns inte en enda bastuklubb i Sverige - trots att det är helt lagligt. Istället åker många svenska bögar till Berlin, till en hemlig port i Prenzlauer Berg med skylten MEN ONLY. 

Verklighetens Måns Mosesson ger sig in i just den porten. En röd handduk, en kondom och en påse glidmedel. Om den becksvarta korridoren, avsugningar i hörnen och arkitekterna. Och plötsligt så knackar det på axeln. Det är Marco.

Bling My Thing & kommunisten från väst
Västberlinarna Felix och Candy har samma barndomsbilder av Östberlin. Candy: flyglarmet, ingen läsk, ingen TV, grått och trist. Felix: avgaser, gamla kläder, köer, grått och trist. 

Samma upplevelser. Samma uppväxt.

Hur kommer det sig då att Candy dekorerar världsstjärnors tv-apparater med värdefulla kristaller, samtidigt som Felix sitter på ett kontor under ett stort Leninporträtt och tycker att DDR var för lite socialistiskt? Båda dessutom med samma motiv: mer frihet.

Att lämna Sverige - för gott
När Neda var 19 bestämde hon sig. Hon skulle lämna Sverige och aldrig återvända. En T-shirt, ett par skor och en enkel biljett. Ett dygn senare vaknar hon i Berlin med ett jobb, som dörrvakt på en klubb. Utan att kunna ett ord tyska, utan att fatta grejen med techno. 

I Verkligheten ikväll följer du med Neda till legendariska Berghein, "frihetens slott" som blivit hennes hem. Om läderbögars bajspåsar, om vaktkollegans nyfödda dotter Svea Rike, och om basgångarna som sköter hjärtslagen åt dig. 

Dessutom Moas väg till jobbet över gamla murgränsen. Från filsubstitut via ett bråk, en saxofon, ett kontrollfreak till biografen. 

Och så hamnar du mitt i en blodig mumieritual om stulna egyptiska skatter. Och utanför en container, en alldeles lila aktion för att bygga upp Hitlers rikskansli igen.

Programmet sändes 11 november 2009

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista