"Nej till tiggare i Sverige" svarar

Personen vi kallar Tomas i reportaget är admin i Facebook-gruppen "Nej till tiggare i Sverige". Han vill inte ställa upp på intervju. En annan av sidans administratörer svarar dock på frågor via mejl.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv?  
Jag arbetar inom ett service yrke och har jobbat hela mitt liv med människor. Sann humanist och människovän. Jag är i grunden realist. Ser verkligheten som den är och utgår från den fakta som finns. 

Vad är syftet med gruppen "Nej till tiggare i Sverige"? 
För oss är humanism och lika värde något som vi ser som självklarheter. Att människor skänker pengar till tiggare är ingen humanism det gör snarare att man stjälper dem och lurar hit fler tiggare. Det hjälper inte dem från fattigdom. Ett förbud mot tiggeri skulle medföra att tiggare inte söker sig till sverige. Det går inte att förbjuda fattigdom men man kan se till att tiggarna får hjälp i sitt hemland i stället för att tigga här.

Varför är gruppen sluten?
På grund av den skoningslösa politisk korrekta maffia som finns. Har man en annan lösning eller åsikt som inte är helt politiskt korrekt blir man tyvärr väldigt utsatt i media som ger konsekvenser på våra privatliv.

Varför kallar era medlemmar de som tigger för smuts, kackerlackor och parasiter?
Tiggeri är en sak som upprör folk och alla har inte perfekt svenska eller journalistutbildning utan är helt vanligt folk. Därför kan språket och inläggen uppfattas som vulgära men det är av desperationen att inte kunna uttrycka sig på ett bra sätt som gör att  är vissa inlägg blir dåligt formulerade. 

Hur ser du på dessa ord som ständigt återkommer i gruppen?
Uttryck som zigenarplågan, tattarplågan, smutz, parasit, kackerlackor, råttor och pack, det är inga ord som jag själv skulle använda men ska man börja censurera olika ord och texter så är det censur. Vi är fria människor och vi får uttrycka vad vill. Media har inte ensamrätt att skriva sin sanning. Därför är det bra med internet att även den lilla människan får säga sitt.

Hur många inlägg måste ni som admins radera varje dag? 
Vi försöker att minimera censuren på sidan för att inte censurera åsikter. Men ibland på fredag och lördag nätter kan det bli några stycken. Men man märker att alkoholen är det som talar och inte personen.

Hur ser du på inlägg i gruppen som Polisen klassar som olagliga? 
Vi som är admins försöker plocka bort felaktiga inlägg och sånt som kränker svensk lag. Tyvärr så ibland slinker det emellan saker men vi tar bort det så fort vi hinner.

Varför får inlägg och kommentarer som är till för att kränka romer som grupp ligga kvar? 
Som motfråga ställer jag då: Vilka rättigheter har romer att antasta äldre och barn med skitiga muggar och kräva pengar av dom? Vilken rättighet har romerna till det? Folk är arga och frusterade över att tiggeri finns och de använder ord som beskriver sina känslor.

Var drar ni gränsen för rasism?
Rasism är inte tillåtet i någon form i gruppen. Men det är tillåtet att framföra och debattera olika kulturer. Rasism är ett ord som gärna journalister och politiker använder för att döda en debatt och visa sig lite finare än alla andra.

Hur ser du på inlägg som ligger nu i gruppen där det talas om ”att öppna förintelselägren i Polen igen”, ”släppa ut Lasermannen”, ”bränna bilar och läger” med ”molotovcocktails”? 
Såna inlägg är inte acceptabla. Inga såna inlägg godkänner vi och vi tar bort dem så gott vi kan. Vi raderar inlägg och delar ut en tillsägelse den till den som skrev. Skulle personen fortsätta skriva liknande inlägg som inte överensstämmer med våra enkla regler så kastas personen ut och blir blockad. Vi blockerar aktivt människor som inte håller god ton och inte följer svensk lag.

Hur ser du på att folk skryter om brott de gör mot romer som tigger? 
Att begå brott mot romer är absolut ingen bra idé. De är människor precis som du och jag. Det är företeelsen att tigga vi är emot.

Flera av era medlemmar, som enligt Polisen kan begå brott mot romer, har tidigare våldsdomar mot sig. Hur ser du på det? 
Vi gör ingen bakgrundskontroll och inga polisutdrag på våra medlemmar.Har du begått ett brott och sonat ditt straff så är du en fri människa. 

Vilket ansvar tar du som admin för att hatet mot romer piskas upp?
Vi är en grupp på 2900 medlemmar och växer stadigt med nya medlemmar varje dag som diskuterar tiggeri och tiggare. Vi hatar tiggeri men inte personen tiggare. Att hat piskas upp mot romer är ju mer medias och politikers fel att de inte debatterar saken öppet. Folk ser och upplever tiggarna varje dag och de vill ventilera sina åsikter med folk som tycker likadant. Det är mer politisk korrekta människor som vill censurera och trycka ner oliktänkande som piskar upp hatet mot tiggare inte vi. Vi lyssnar bara på vad folk vill säga utan censur.

Ska ni ändra några rutiner efter den här kritiken?
Vi ändrar och korrigerar hela tiden utifrån den information vi får från medlemmar. Vi har nu fler admins som hinner läsa igenom allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".