Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ersatt av Nordgren och Epstein i P1

Ska Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson få vara med i Nordegren?

I morse var jag med i P1 morgon för att förklara varför vi hade med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i förra veckan.

På Sveriges Radio har vi regeln att bara de partier som är representerade i riksdagen respektive EU-parlamentet, landstingsfullmäktige eller kommunfullmäktige när man har partidebatter och partiledarutfrågningar medan de partier som står utanför få vänta och bevakas på vanligt journalistiskt sätt. På så sätt undviker man besvärliga gränsdragningar och reglerna är lättbegripliga och tydliga.

Det är en rimlig journalistisk bedömning att låta även företrädare för små partier få komma till tals i det vanliga nyhetsarbetet. Gudrun Schyman från FI och Rickard Falkvinge från Piratpartiet har ju varit med i Nordegren i P1. Att ha med Åkesson inför partiets kongress som de kallade Landsdagar är väl motiverat särskilt när partiet enligt flera opinionsinstitut skulle få en vågmästarroll i riksdagen om det vore val idag.

En del av mina kolleger anser att Sverigedemokraterna befinner sig bortom nån sorts anständighetsgräns och därför bör vara tabuiserade. Jag tror de motverkar sitt eget syfte.

Yttrandefrihet och demokrati är något som är till för alla utom dem som vill störta det demokratiska systemet. Det kan också ha sina poänger att även ytterkants opinioner både till vänster och till höger avspeglas i demokratiska församlingar.

Sverigedemokraternas program skiljer sig inte på något avgörande sätt från andra högerpopulistiska partier i Norden. En del valforskare som jag talat med säger att ett av problemen i svensk politik är att det är så trångt i mitten. Vart ska en väljare som önskar ett starkare försvar av svenskt territorium vända sig när både allianspartierna och den rödgröna oppositionen nedrustar och satsar på internationella insatsstyrkor? Vart ska en väljare vända sig som gillar det mångkulturella men vill ha vissa begränsningar i invandringen för att hon inte anser att integrationen fungerar och att det blir för stora sociala påfrestningar i förorterna? Moderater och socialdemokrater ha ju i praktiken fört en likartad migrationspolitik - en ganska svulstig retorik men en hårdare och lite godtycklig praktik.  Avsaknaden av ett traditionellt värdekonservativt högerparti gör att det finns ett utrymme som Sverigedemokraterna kan utnyttja. Kristdemokraterna sitter i regeringen och är för otydliga. Jag vet inte om denna analys stämmer.

Man kan ju också undra varför Danmark och Norge har så starka högerpopulistiska partier medan Sverige inte har det. En del tror att det bara handlar om en tidsförskjutning på grund av det långa socialdemokratiska maktinnehavet som gjort att oppositionen kanaliserats i de traditionella partierna.

Men det kan ju faktiskt också vara så att invandringen fungerat ganska väl och

Andra menar att det handlar om Ny Demokratis snabba uppgång och fall. En tredje anledning som brukar anges är att Sverigedemokraterna har haft ett sånt stigmatiserande brunt bagage av nynazister, skinheads kriminella och allmänt vulgära företrädare. Partiprogrammet har under Jimmie Åkessons och de s k fyras gäng under tio år successivt ändrats till att likna Dansk Folkepartis program och nynazisterna har rensats ut eller själva lämnat paritet och bildat andra organisationer. Medias tabuisering har nog också haft betydelse. Det har inte betraktats som anständigt att rösta på Sverigedemokraterna. Partiet har ju inte heller haft några riktigt kända anhängare. Moderaten Sten Andersson i Skåne var ju redan tidigare en udda figur medan den nyvunne militärhistorikern Stellan Bojerud har en annan dignitet

Gjorde då Aftonbladet och Jan Helin rätt som publicerade Jimmie Åkessons debattartikel igår. Ja, det bra att provocera fram tydlighet. Men artikeln innebar hets mot folkgrupp och jag skulle aldrig låta Åkesson få framföra något sådant oemotsagd i mitt program.

Det försåtlig med Åkessons artikel är hans generalisering av muslimer som grupp. Han formulerar det inte som att han är mot den extrema militanta islamismen utan mot just muslimer. Beträffande brottsstatistiken så för vi så vitt jag vet ingen statistik över brottslingars religionstillhörighet. Invandrares relativa brottslighet skiljer sig ju starkt mellan invandrare av olika nationalitet. En del invandrargrupper är mindre kriminella än svenskfödda andra betydligt mer kriminella. Det måste vara tillåtet att diskutera varför invandrargrupper från vissa länder har fyra gånger högre brottslighet då det gäller exempelvis grova våldsbrott och rån. Det måste också vara tillätet att diskutera varför exempelvis en invandrargrupp som i USA är känd för arbetsamhet och företagaranda i Sverige har extremt hög arbetslöshet.  Är det olika socioekonomiska grupper som söker sig till olika länder eller är det något i det svenska bidrags- och mottagningssystemet som passiviserar? Här finns en överdriven rädsla för att själva debatten skulle kunna sprida fördomar. Som om folk inte kan skilja på den italienska maffian och italienare.

Om media undviker att komplicera bilden medan människor i sin vardag ser hur förortsungdomar tänder eld på sina grannars bilar, kastar sten mot brandbilar och ambulanser och rånar folk så uppstår en förtroendeklyfta. Standardförklaringen att fritidsgården har stängt och att det mest är synd om dem för att de inte har något att göra räcker inte.

När de etablerade partierna av olika anledningarna väljer att undvika dessa diskussioner så ökar grogrunden för extrema rörelser både religiösa och politiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".