Kerstin Lindberg, Susanna Ingendoh Husevik, Olle Eriksson, Karin Wilhelmson och Ewa Käll på Akademiska Sjukhusets avdelning 70 D. Foto: Jonas Ahlman.

Onsdag 28 januari 2009 "Det känns som ett hån mot oss"

I höstas sa Landstingsdirektören Erik Hemmingsson upp sig och slutade med ett avgångsvederlag på drygt en miljon kronor. Landstingsstyrelsens ordförande, Erik Weiman (M), fick hård kritik för fallskärmsavtalet som han gav Hemmingsson trots att han slutat självmant.

Hemmingsson hade under en längre tid varit missnöjd med samarbetet med den borgerliga landstingsledningen och ansåg det till slut vara omöjligt att fortsätta. I takt med att Hemmingssons kritik blev allt mer uttalad så växte också ett missnöje med Hemmingsson fram från politikernas sida.

Enligt uppgifter till Upplandsnytt krävde Hemmingsson då drygt en miljon i kompensation för att säga upp sig. Och här fanns då möjligheten dels att avsluta ett omöjligt samarbete och samtidigt undvika att kritiken mot Landstingsledningen kom ut. Vi pratar med personal på Akademiska Sjukhuset och med Janine Bichara från Vårdförbundet. Sedan får vi höra var Börje Wennberg (S) från oppositionen och Anna-Karin Klomp (KD) från den borgerliga landstingsledningen säger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".