1 av 2
Sparrisodlaren Gustaf Olsson på Fredrikslunds gård väntar på att få skörda den första sparrisen. Foto: Christine Odén / SR Uppland
2 av 2
Sparrisen blir grön när den kommer upp i solljuset. Foto: Christine Odén / SR Uppland

Tisdag 28 april 2009 Snart premiär för sparrisen

Ett mildare klimat gynnar sparrisen. Det berättar Gustaf Olsson på Fredrikslunds gård, en knapp mil från Uppsala.
Han har odlat grön sparris sedan några år tillbaka och nu börjar de lila knopparna att sticka upp ur jorden.
– Om några dagar är det dags att börja plocka, säger han när Studio Uppland kommer på besök.

I reportaget utlovas en förklaring till varför urinen kan lukta konstigt efter att man ätit sparris. 

Här kommer den: Orsaken till att kisset kan lukta illa är nedbrytningsprodukter från ämnen i sparris. Sparris innehåller ett urindrivande ämne som heter saponin och en sorts methylthioacrylat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".