Onsdag 24 juni 2009 "Det behövs men inte här"

Ett behandlingshem som är planerat i Faringe har stött på ett massivt motstånd från boende i närheten. Faringe ligger mellan Knutby och Alunda, och de boende i området har de senaste veckorna överöst länsstyrelsen med protestmejl och brev.

Faringeborna menar att tryggheten i bygden är hotad, eftersom ungdomarna som ska vårdas på hemmet kommer från trassliga hemförhållanden.

Esa Isberg, som är den som vill starta behandlingshemmet i Faringe är inte förvånad över dom boendes oro. Men han säger att personal alltid kommer vara på plats och bevaka ungdomarna, som kommer att leva under strikta regler.

Det är Länsstyrelsen som ska fatta beslutet om HVB-hemmet i Faringe ska få dra igång. Enligt Birgit Rengren Borgersen, chef för sociala enheten på Länsstyrelsen i Uppsala, så är det inte ovanligt att boende hör av sig när dom får veta att ett behandlingshem är planerat i närheten av där dom bor.

I Månkarbo ligger Idavallen, som är ett öppet behandlingshem för pojkar mellan 16-21 år. Här gick också en massiv proteststorm fram när hemmet skulle öppna för snart tio år sedan. Men nu är tongångarna bland folk mycket mer positiva. Och enligt föreståndaren Henrik Byström har motståndet lagt sig.