Måndag 2 november 2009 Långa köer till familjevaccinering

Den här veckan startar vaccineringen av barn och deras föräldrar i Uppsala län. Och på flera vaccinationsställen har det varit lång kö till sprutorna i dag.

Förra veckan konstaterade landstinget i Uppsala län 25 nya fall av den nya influensan H1N1. Det är det största antalet hittills. Totalt har 96 upplänningars prover varit positiva sedan mitten av juni.

Men det här är bara toppen av ett isberg av influensafall enligt smittskyddsenheten på Akademiska sjukhuset. I de allra flesta fallen tas inga prover så därför är det svårt att säga hur många som drabbats. Men spridningen tagit fart ordentligt nu slår smittskyddssköterskan Johan Hedlund fast.

Den här veckan får landstinget in 24 000 doser vaccin. När veckan är slut räknar man med att en fjärdedel av upplänningarna ska ha fått sina sprutor. Längre fram i november kommer vaccineringen att flytta ut till köpcentrumen i Stenhagen, Gränby och Boländerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista