Måndag 14 december 2009 Kritik mot att utredningar lades ned

Åklagare vid enheten för polismål i Göteborg har lagt ner utredningen i nästan alla de drygt tio fall där polisen anmälts för övervåld vid oroligheterna i Uppsalastadsdelarna Gottsunda, Valsätra och Stenhagen i tidigt i höstas.

– De upploppsliknande förhållanden som rådde, i ett sådant läge har polisen långtgående möjligheter att använda våld och det är vad man gjort. Ingen polis har som jag bedömer det överskridit detta, säger vice chefsåklagare Bengt Landahl. 

Flera av de personer som gjorde anmälningarna mot Uppsalapolisen säger är att de känner sig arga och besvikna. En av dem säger att "nu kan jag inte lita på någon. Inte ens på polisen."

En annan av anmälarna, som bland annat blev slagen med batong, säger att han tycker det är väldigt konstigt att hans polisanmälan las ner så snabbt när han själv fortfarande är misstänkt.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet är inte förvånad över att utredningarna lades ned och han är kritisk till att polismyndigheten utreder sig själv.

– Frågan är om vi inte skulle få en högre rättssäkerhet om en annan myndighet utredde, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista