Ismail Kamil (FP).

Måndag 25 januari 2010 "Kamil borde har avstått"

Det folkpartistiska landstingsrådet Ismail Kamil anklagas för att ha utnyttjat sin politiska ställning i ett privat ärende som rör hans egen fru. Hans hustru jobbar nämligen på Akademiska sjukhuset i Uppsala och hade i somras sökt en tjänst som hon inte fick trots att hon enligt arbetsgivaren var mest kvalificierad. Efter att ha undersökt om hon låg lägre i lön än kollegorna så förberedde hon en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen.

Det var då som hennes man, landstingspolitikern Ismail Kamil, kontaktade sjukhusdirektören Marie Beckman Suurküla, en kontakt som i sin tur ledde till krav på högre lön för Kamils fru.

Flera källor med god insyn, som vi har talat med, säger att de som är ansvariga över lönesättningen blivit tillsagda att Kamils fru skulle få en rejäl kompensation på lönen vid lönerevisionen i höstas. Våra källor säger också att kravet om höjd lön ska ha kommit från Ismail Kamil själv. Men han förnekar detta helt, han menar att han enbart informerat sjukhuschefen om läget.

Sjukhuschefen Marie Beckman Suurküla säger att hon inte tänker kommentera det här ärendet överhuvudtaget. Hon svarar inte på några frågor om detta alls. Inte heller moderata landstingsrådet Erik Weiman vill kommentera, även om han vid ett tidigare tillfäller faktiskt pratat med Ismail Kamil om det här. Socialdemokratiska landstingsrådet Börje Wennberg är kritisk.

– Kamil borde ha avstått från att kontakta sjukhusdirektören, säger Wennberg.

Men enligt Lars Bejstam, docent i förvaltningrätt vid Umeå Universitet, har Ismail Kamil inte brutit mot någon lag genom sitt agerande.

– Om det är lämpligt eller inte är mer en politisk fråga, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".