Torsdag 25 februari 2010 "Det är ingen fara. Det är bara att flytta bilarna"

Det blir parkeringsförbud längs gatuparkeringarna i hela centrala Enköping i natt. Stora vallar av snö gör att det nästan är oframkomligt på vissa ställen och därför kommer snöröjare jobba under natten för att ta bort snön.
- Det är ingen fara. Det är bara att flytta bilarna.
Bor du i området?
- Ja, jag bor i huset bredvid.
Så du kommer få promenera en bra bit för att hämta din bil i morgon bitti?
- Nej, jag är ledig imorgon så det är lugnt.
Men var ska du parkera bilden då?
- Joar blå eller Coop.
Tycker du inte det borde finnas något annat sätt de borde kunna lösa det här problemet på?
- Nej, det här händer vart trettionde år, vart tjugonde år, så nej, jag tycker det är helt ok.

Det är inte alla bilägare i centrum som drabbas av snöröjningen. De som har parkerat inne vid en parkeringsplats får lov att stå kvar, medan de som ställt sig ute på en gatuparkering måste flytta på sig.

Från klockan åtta ikväll fram tills klockan sex imorgon bitti kommer ett 15-tal personer att jobba med att få bort de stora snövallar som samlats längs med trottoarer och parkeringsplatser i centrum. Och snön som samlas ihop kommer att köras ut till en av de fyra snötippar som är öppna i området.

Tord Lilja är trafikingenjör i Enköping och jobbar på gatukontoret. Han förklarar varför han anser att satsningen är nödvändig.

Vi har en unik situation med så här mycket snö. Det är väl ingen som kommer ihåg när vi hade så här mycket snö sist och vi måste försöka få bort snön. De lovade alltså 20 centimeter snö till i helgen och det får vi inte rum med.