1 av 2
2 av 2

Måndag 8 mars 2010 "Det är fruktansvärt"


Det var vid midnatt natten mot söndag som polisen ingrep mot en fest i Folkets Hus i Skutskär efter att festen spårat ur. Lokalen som var avsedd för 300 personer tog enligt vittne emot mer än 600 inbjudna ungdomar så unga som 14-år. Polisen beslöt sig för att avbryta festen och flera berusade ungdomar tog sig hem själva i kylan. Polisen sökte igenom området, så att ingen skulle komma till skada, men trots detta så frös alltså en 19-åring ihjäl i en snödriva.


Så här säger några ortsbor om beskedet idag:

- Oj, det är fruktansvärt. Ja det är fruktansvärt hur en sådan sak kan hända. Jag har ju pojkar själv och det måste ju vara hemskt, säger Irene Hyllengren.

Vad tycker du om polisens agerande?
- Jag vet inte. Om det nu är som man tänker att de har fått gå ut och ta sig hem själv, det är väl lite otäckt tycker jag, Irene Hyllengren.

Skutkärs församling kommer ikväll att ha en minnesstund för den 19-åringe pojken som alltså dog i en snödriva en bit från Folkets Hus i lördagskväll.


Daniel Lindén är präst i församligen och har träffat flera av de som sörjer 19-åringen. Han beskriver stämningen på orten.

 - Det är en stämning som karaktäriseras väldigt mycket utav att någonting osannolikt har hänt och det är en stämning som karaktäriseras mycket också utav chock, förtvivlan och sorg. Skulle man kunna säga.

Det är alltså flera personer som sökt sig till kyrkan för samtal och för att stötta ortsborna anordnar nu alltså Johanneskyrkan en minnesgudstjänst för den avlidne 19-åringen. Gudstjänsten börjar klockan sex Daniel Lindén som är präst i församlingen räknar med att ett 100-tal ortsbor sluter upp för att hedra minnet av 19-åringen. Han berättar vad som kommer hända under gudstjänsten.

En arrangör säger i en intervju att polisen slängde ut folk utan att de fick jackorna med sig. Är det något du har hört?
- Ja, enligt den rapportering som har gjorts så är det ingen som har blivit utslängd, utan här har festdeltagarna själva gått ut. Det kan vara så att någon möjligen inte fått med sig sitt ytterplagg, det kan jag inte säga något om i det fallet. Det vet jag ingenting om. Men i vart fall så har läget varit så oerhört allvarligt inne i lokalerna, det har varit bråttom att få ut dem där. Och vår ambition är självklart inte att människor ska tvingas ut i vinternatten, i den stränga kyla som rådde vid det här tillfället.

När man utrymde lokalen, hur beskriver poliserna som jobbade där. Var det kaos eller hur såg det ut?
- Ja, festdeltagarna går ut lugnt och stilla. Men det har ju varit kaotiskt eftersom det har varit så många som vill in. Och just det här med berusningsgraden, där vi dessutom hittar så mycket alkohol runt Folkets Hus.

Vet ni om 19-åringen hade jacka på sig när han dog?
- Jag har ingen detaljer kring det utan nu avvaktar vi resultatet ifrån en rättsmedicinsk undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista