Tisdag 16 mars 2010 "Fantastiskt läge"

SJ flyttar ut och in i Stationshuset i Uppsala flyttar Svenssons krogar. Nu har kontraktet med Jernhusen skrivits under och inflytten är planerad till början av nästa år. Där ska det bli restaurang, bar och café öppet för både resenärer och vanliga Uppsalabor.

Snart kan man lyxa till det med lite mat och ett glas vin när tåget är försenat. För inom ett år öppnar nämligen en ny krog i stationshuset vid Uppsala centralstation.

David Åström är vd och delägare i Svenssons krogar och är en av de som ska öppna krogen. Han berättar mer om krogen.
- Mötesplats är väl ett ledord som vi har. Eftersom vi börjar från sju på morgonen så börjar vi med frukost, det är lunch, det är middag, det är bar. En samlingsplats och man ska väl kunna få lite utav allting under hela dagen.

Uppsala stationshus kommer alltså snart förvandlas till en krog där vin, mat och lite fika kan avnjutas. Och det är David Åström, vd på Svenssons krogar som tillsammans med kompanjonen Lasse Svensson satt igång projektet. Kontraktet är påskrivet och man räknar med att den nya krogen, som blir Svenssons krogars sjunde i raden, kommer öppna inom ett år och kosta upp emot 10 miljoner kronor.
Krogen som är tänkt att rymma omkring 300 personer kommer att uppta hela stationshuset från biljettkassan till det nya resecentret.
För stressade morgonresenärer som inte hunnit äta frukost kommer krogen vara öppen redan klockan sju på morgonen och för de som vill avnjuta mat framåt småtimmarna kommer också den möjligheten att finnas.

Trots att fokus ligger på att mätta resenärens mage, så är det inte alla resenärer som är så sugna på att äta på krogen när den öppnar. Lovisa Jönsson är resenär och är skeptisk till den nya krogen.
- Jag tyckte att det var ett lite konstigt val av plats, för att det är en tågstation och inte ett ställe för en krog.
Tycker du att det behövs en krog här?
- Nej, det finns ju massa krogar här runt omkring, så det vet jag inte om jag tycker att det gör.
Kommer du gå till den om den öppnar?
- Nej, troligtvis inte.
Men kan det inte finnas vissa risker med att ha en krog så nära tågspåret? Det tycker inte David Åström, vd för Svenssons krogar.
- Man kommer inte att passera det. Utan passagen kommer ju gå genom resecentrum, framför resecentrum och tunneln under. Vi kommer ju inte att ha kontakt med spåren.