Onsdag 17 mars 2010 Braxbussar av biogas

I Östhammarfjärdarna ska utfiskning för första gången i Sverige användas som metod för att minska övergödningen i Östersjön. Tidigare har så kallat reduktionsfiske bara provats i insjöar i Sverige. Det är Upplandsstiftelsen som har fått pengar från Länsstyrelsen för att fiska upp stora mängder mört och brax i de grunda fjärdarna utanför Östhammar.

- Målet är att vi får ha kvar de stora rovfiskarna i vattnet, säger forskaren Olle Sandström som leder projektet på uppdrag av Upplandsstiftelsen.

Reduktionsfisket i Östhammarsfjärdarna finansieras till hälften av pengar från Länsstyrelsen och resten kommer från Upplandsstiftelsen. 700 000 beräknas det kosta.

Projektet är ett av 12 vattenvårdsprojekt som ska minska övergödningen i Östersjön och som beviljats pengar från Länsstyrelsen. Det är en del i regeringens så kallade havsmiljard vilken syftar till att förbättra havsmiljön generellt.

I Östhammar har kommunen också fått pengar för att planera anläggandet av en våtmark vid kommunens reningsverk. Det i kombination med utfiskningen kan få mycket goda effekter på vattenkvalitet i fjärdarna menar Olle Sandström.

Fisken kan sen skickas till biogasanläggningen i Uppsala för att rötas och bli biogas.
Så då kan man åka buss på biogas från fiskar?
- Ja, då ska man kunna åka buss på fisk. Braxenbuss, flinar Olle Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".