Onsdag 17 mars 2010 "I många andra länder badar man bara, man simmar inte"

Ismahan Muhammed lärde sig simma i Gottsunda. Hon är glad att hon och andra muslimska kvinnor fått tillfälle att lära sig simma.
- Det är bara kvinnor här, inga män. Det är det bästa, säger hon.
Monalisa Wernesten är utbildningsansvarig på svenska livräddningssällskapet. Hon säger att invandrare har sämre simkunskaper än de som är födda här. Hon förklarar varför.
- I många andra länder badar man bara, man simmar inte.
Zainab Abdulrazak, 31 år, som går simkurs i Gottsunda är ett exempel på detta. - Jag kunde inte simma innan, trots att vi hade pool, säger hon.
2,2 miljoner svenskar över 19 kan inte simma, en stor del av dem är invandrare. I Gottsunda i Uppsala ges simkurs för muslimska kvinnor en gång i veckan.

Simkurserna som SLS anordnar har ökat markant sedan start. Då erbjöds 25 kurser per år. Idag erbjuds 300 kurser. Men ännu fler kurser skulle behövas. Wernesten tycker inte att behovet är mött.
- Vi skulle kunna ha 300 kurser till med det behov som finns, säger hon.

- Det är ett dilemma, helt klart, säger Kent Eriksson avdelningschef för Gottsundabadet, om att ha fler uppdelade tider män/kvinnor.
- En svårighet som vi märkt är att det är svårt att nå ut till folk, fortsätter Kent Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista