Måndag 22 mars 2010 "Det är en väldig upplevelse"

Ett vulkanutbrott inträffade natten till igår på södra Island. Å flera hundra människor evakuerades från sina hem. På Uppsala Universitets geocentrum har forskare i flera år forskat kring vulkanutbrott på just Island.

Reynir Bödvarsson, är islänning och seismolog vid Geocentrum:
- Det är en vulkanisk process som har varit igång faktiskt rätt så länge. Ett magma har hållit på att tränga upp igenom jordskorpan. Sedan faktiskt vid årsskiftet har vi sett väldigt mycket jordskalv i området och egentligen väntat på att detta skulle komma. Lungt och sansat kom tillslut magma upp igenom jordskorpan. Men dessbättre inte under glaciären där vulkanen egentligen i huvudsak finns utan lite vid sidan av. Så det blev ingen stor flod eller så.

Vad tänkte du när du fick höra om vulkanutbrottet i ditt hemland igår?
- Precis först oro, är det under glaciären eller inte. Det är ju den första frågan för att. För att en så stor flod kan vara svår att hinna undan.

Har du själv upplevt vulkanutbrott?
- Jo, det har jag gjort. Jag var faktiskt rätt så mycket i Västmannaöarna 1973 när vulkanutbrottet inträffade där, var 5000 människor fick evakueras över en natt. Och det var naturligtvis en väldig upplevelse att vara med om det.