Tisdag 23 mars 2010 Reseavdrag extragranskas i år

Nu har deklarationsbreven börjat dimpa ner i brevlådorna. Flera nyheter väntar. Bland annat ska Skatteverket i år göra extragranskningar på reseavdrag.

Peter Skogsberg är en av de 200 000 upplänningar som de närmaste veckorna får deklarationspapperna nertryckta i brevlådan. Om han betalat för mycket skatt under året, så är det goda nyheter som väntar, medan för lite skatt innebär att han måste betala restskatt. Men vad resultatet blir återstår att se.

Senast den 15 april ska alla upplänningar ha fått sitt deklarationsbrev. Skatten ska då deklareras och därefter vara inlämnad till skatteverket igen den 3 maj.

Margareta Ekblom, som är kontorschef för skattekontor 1 i Uppsala berättar vad man kommer granska lite extra i Uppsala län i år.
- Vi kommer titta på resor till och från arbetet och försäljning av bostäder, fastigheter och bostadsrätter.

Orsaken till att Skatteverket i år ska granska resor till och från arbetet och försäljning av bostäder, extra mycket, är på grund av att man gjort en riskbedömning om var Upplänningarna ofta gör fel i deklarationen.

Men de uppsalabor vi pratade med tror inte att det är där det fuskas mest. Så här säger Elisabet Tucan och Peter Skogsberg.
- Vad tror du de fuskar med då?

- Ja massa så här arbetskläder och avdrag hit och avdrag dit. Det är klart de fuskar. Jag har tyvärr ingenting att fuska med för att jag har ett så tråkigt jobb, så jag kan inte fuska med så mycket. Men de som har sådana jobb gör det säkert.

- Jag, vet inte. Dubbelt boende eller vad det kan vara. Jag vet inte.

Men Margareta Ekblom på Skatteverket, håller inte med Uppsalaborna, hon tror inte att fusket är så utbrett.

I år har det vara livliga diskussioner kring de nya förmånliga avdragen som tillkommit den senaste tiden. Några av de som varit mest debatterade avdragen för hushållsnära tjänster som städning och barnpassning och avdrag för hjälp med byggarbete. Uppsalabon Elisabet Tucan har tagit del av det så kallade Rotavdraget och hoppas få pengar tillbaka.

Men det är inte de enda förmånerna som man kan ta del av. Margareta Ekblom på skatteverket vill trycka lite extra på en annan förmån som Uppsala borna kan vara extra intresserade av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista