Måndag 17 maj 2010

Han stämmer landstinget för felbehandling

78-årige Ove Bergquist från Tierp menar att han har blivit felbehandlad av landstingsläkarna i 30 år. I dag inleddes rättegången som ska komma fram till om landstinget är skadeståndsskyldigt. Ove Bergquist har ätit tunga mediciner i flera decennier och menar att landstingsläkarna aldrig har informerat honom om biverkningarna och skadorna.

– Jag har upplevt en helvetisk ångest som inte går att beskriva med ord, den måste upplevas, säger han.

Ove Bergquist menar att han aldrig skulle ha samtyckt till behadlingen om han känt till alla biverkningarna. Han har ätit lugnande, ångestdämpande, antidepressiva medel och sömntabletter ända sen 60-talet, och vissa mediciner tar han fortfarande. Nu stämmer han alltså landstinget i Uppsala län för felbehandling.

– Jag har varit felmedicinerad i synnerhet med neuroleptika.

Landstingets ombud vill inte uttala sig innan domen har kommit, men han säger i rätten att Ove Bergquists tillstånd har varit väldigt svårbehandlat, och att landstingsläkarna har handlat utifrån de kunskaper som fanns vid tiden om de olika medicinerna. Han säger att landstingsläkarna har informerat Ove Bergquist om biverkningarna, och att han ändå har samtyckt till fortsatt medicinering.