Uppsala kommuns stadsjurist Mats Sandmark. Foto: Mona Wahlund/SR
Tisdag 23 november 2010

Dom om könsstympning oroar

Misstankar om könsstympning var diskriminerande
1:24 min

För en vecka sedan berättade vi att Uppsala kommun är dömd för diskriminering. Detta för att kommunen gjorde en anmälan till polisen med misstanken om att en somalisk flicka hade blivit könsstympad under en resa till Afrika sommaren 2004.

Uppsalas Stadsjurist Mats Sandmark är nu rädd för att den här domen kommer göra att kommunerna blir tveksamma till att polisanmäla könsstympningsfall.

– Vi kan inte längre polisanmäla den här typen av fall därför då risker vi att åka på skadestånd. Min rekommendation är då att låta bli och det är ju helt vansinnigt tycker jag, säger han.

Men Anders A Aronsson (FP) ordförande i Socialnämnden för barn och unga menar att socialtjänstlagen och skyddet av barnen går före risken att agera diskriminerande.

– Våra riktlinjer är att polisanmäla om det finns misstanke om brott mot barn och det finns ingen anledning att ändra på dem, säger han.

Detta har hänt:

Misstankarna om att den då 10-åriga somaliska flickan blivit könsstympad under resan till Afrika kom från en distriktssköterska som haft hand om familjen en längre tid. Hon anad oråd efter att pappan vägrat henne att prata med flickan när hon kommit hem från sin resa. Det tillsammans med hennes samlad bild från tiden hon känt familjen och efter samtal med en avdelning vid Karolinska sjukhuset som arbetar med kvinnor som utsatts för könsstympning skrev hon om sin oro till kommunen.

Efter ytterligare några misslyckade försök, av både henne och kommunens socialtjänst, att prata med familjen vände sig kommunen till polisen med misstanke om brott mot barn. Kommunernas socialtjänster jobbar utifrån socialtjänslagen och ska skyndsamt polisanmäla när de misstänker brott mot barn.

Polisanmälan ledde till att polisen hämtade flickan i skolan och förde henne till sjukhus för en tvångsundersökning. Där visade det sig att hon inte var könsstympad.

Familjen vände sig sen till JO, justitieombudsmannen för att anmäla polis och åklagare men JO tog sig inte an fallet. Det gjorde däremot DO, diskriminerinsombudsmannen som stämde kommunen för diskriminering för att ha gjort polisanmälan. DO vann tvisten i tingsrätten, hovrätten och nu också Högsta Domstolen beslutade att inte ompröva fallet och Uppsala ska nu betala 60 000 kronor i skadestånd till flickan och familjen.

"Vansinnigt"

Uppsalas Stadsjurist Mats Sandmark är nu rädd för att den här domen kommer göra att kommunerna blir tveksamma till att polisanmäla könsstympningsfall.

– Vi kan inte längre polisanmäla den här typen av fall därför då risker vi att åka på skadestånd. Min rekommendation är då att låta bli och det är ju helt vansinnigt tycker jag, säger han.

Juristen Ulrika Dietersson vid DO har fört familjens talan i rätten.

-- Könsstympning är ett allvarligt brott som ska motverkas. Men socialtjänsten måste ju ändå vara medvetna om att det här kan uppfattas som kränkande för föräldrar som bli misstänkliggjorda och att man måste ha någon grund för sina misstankar - än bara det att familjen kommer från ett visst land och nu ska man åka till det landet, säger hon.

DO:s jurist Ulrika Dietersson tror inte att domen kommer få de konsekvenser som Uppsalas stadsjurist målar upp. Hon menar att socialtjänsten kan polisanmäla liknande fall som det i Uppsala utan att agera diskriminerade om kommunerna bara gör en bättre och mer saklig utredning först.

– Som utredningen visar så har socialtjänsten inte gjort någon utredning alls egentligen, att prata med personer i flickans omgivning så som flickans släkting som hon åkte med och personal på hennes skola, säger hon

– Kommunen bedriver inte förundersökning. Vi är ju inga poliser. Vi anmäler ju misstankar om att barn utsätts för andra typer av brott på tunnare material än i det här fallet, hävdar Uppsalas stadsjurist Mats Sandmark som menar att man kommer att undvika att göra polisanmälan vid misstanke om könsstympning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".