Islamofobi av Mattias Gardell. Foto: Christine Odén / SR
Onsdag 1 december 2010

"Islamofobi en syskontradition till antisemitism"

Mattias Gardell om islamofobi del 1
5:29 min

Islamofobi är inte det samma som kritik mot islam. Det betonar religionsprofessorn Mattias Gardell, verksam vid Uppsala universitet, i sin nya bok Islamfobi. Boken är en genomgång av islamofobins historia och av dagens misstänksamhet mot muslimer.

– En muslim är alltid sin religion oavsett hur praktiserande han eller hon är, säger Gardell om den gängse bilden av muslimer.

I boken kan man också läsa om andra förtryck av oliktroende i Sverige. Nicolaus Olai Campanius, en rektor för läroverket i Enköping halshöggs på 1600-talet för att en man under tortyr hade angivit honom för att han var katolik något som var förbjudet då i Sverige.

Där står också om Uppsalajuristen och boxaren Mosa Sayed, som för något år sedan felaktigt anklagades för att förespråka Sharialagar i Sverige.

Mattias Gardell ser på islamofobi som ett system för utstötning, ett rasistiskt sätt att tänka i vi "normala" svenskar och de "de andra".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".