STUDIO UPPLAND TISDAG 17 MAJ 2011

Tjuvar jagas med tops

4:28 min

Bostadsinbrotten minskar i länet. Mellan år 2009 och 2010 har antalet anmälda inbrott minskat med 24 %. Men ett undantag är Enköping där inbrotten snarare har ökat de senaste sex månaderna.

- Lillsidan och Romberga har varit utsatta, berättar Michael Gustafsson, närpolischef i Enköping. Han misstänker att det kanske är lättare för inbrottstjuvar att åka till Enköping, en mindre ort, där man tror att det finns färre poliser.

- Det är definitivt organiserat, säger Gustafsson.

Några av brotten på senare tid har de löst brotten och upptäckt stöldgodset vid pantbanker i Stockholm bara några timmar efter att brottet begåtts i Enköping.

Att verkligen få fast brottslingarna är svårt. I en granskning av bostadsinbrotten som skett under 2010 i hela landet som P1-programmet Kaliber nyligen presenterat visar att bara 4% av de här anmälningarna går vidare till åklagare. Här i Uppsala län ser det bättre ut, 11% av anmälningarna går vidare till åklagare.

- Jag tror att det beror på en satsning som vi gjorde 2009. Vi har också varit välutrustade när det gäller den tekniska delen i Uppsala län, säger Lars Nyfjord, chef för tekniska roteln. De har bland annat gjort snabbare utredningar och fler tekniska undersökningar vid brottsplatsen.