Emma Dalin Haglund, endometriosföreningen Uppsala. Foto Sanna Richter/SR
Studio Uppland

"Det tuffaste är att inte bli trodd"

1:51 min

Nästa vecka är det internationella endometriosveckan, - endometrios- som är en relativt okänd men väldigt vanlig sjukdom drabbar upp till tio procent av alla kvinnor i fertil ålder. Kortfattat innebär sjukdomen att livmoderslemhinna tar sig ut ur livmodern och växer fast på andra organ inne i magen. Bara i Uppland har tusentals kvinnor den här sjukdomen.

- Just nu har jag ett skov vilket innebär att jag bara jobbar halvtid och är sjukskriven resten, jag stora problem med toalettbesök och sådana saker, det tar mycket längre tid och jag har stora smärtor, berättar Emma Dalin Haglund, som själv har endometrios och är kontaktperson i Uppsalas endometriosförening.

På Akademiska sjukhuset finns sedan 2009 landets första endometrioscentrum. Alldeles nyligen öppnades Sveriges andra i Stockholm och det är på gång i Göteborg och Malmö. Men trots att sjukdomen drabbar upp till tio procent av alla kvinnor så har specialisterna svårt att nå fram med informationen till allmänläkarna.

Matts Olovsson är överläkare på Endometrioscentrum i Uppsala och han har i flera år försökt komma in på den konferens som allmänläkarna har varje år.

- Vi har nekats att delta i deras program vilket är väldigt tråkigt, vi skulle behöva en halvtimma till att informera om hur man känner igen de här kvinnorna och vad man bör göra med dem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista