Trafikverkets Johnny Tilgrim (till höger) och hans kollega var ute och lyssnade på det nya ljudet. Foto: Sanna Richter/SR
Studio Uppland

"Järda" har anlänt till Uppsala och Knivsta

5:20 min

Från och med idag hör du som åker tåg nya röster i högtalarna på stationerna i Knivsta och Uppsala. Det är nämligen dags för det nya, syntetiska utropssystemet att ta över tågutropen. Fram till nu har det varit trafikinformatörer som har ropat ut avgångar och ankomster. Men nu ska alltså en slags konstgjord röst göra jobbet.

Det nya systemet med en syntetisk röst ska låta bättre och trafikinformatörerna får mer tid att hålla koll på tågen.

- Ljudkvalitén har ju varit varierande beroende på vilken fysisk person som har gjort utropen. Nu har vi ju inte det problemet utan det blir samma ljudkvalié och en och samma röst överallt, berättar Johnny Tilgrim som är informationssamordnare på trafikverket.

Och visst låter det lite annorlunda:

- Det är lite konstigt men det lät bra. Det var lite övertydligt nästan säger Sebastian Håll som väntade på tåget på Uppsala central. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista