1 av 5
Lena Beronius Jörpeland och en ölhane från medeltiden. Foto: Sanna Richter/SR
2 av 5
Anton Seiler i orange, en av runt trettio arkeologer som jobbar i området. Foto: Sanna Richter/SR
3 av 5
En kam från 1000-talet som hittades i morse. Foto: Sanna Richter/SR
4 av 5
Utgrävning av ett gravfält i en åker. Foto: Sanna Richter/SR
5 av 5
Tio centimeter grävs bort i taget. Foto: Sanna Richter/SR
Studio Uppland

Största utgrävningen någonsin i Gamla Uppsala

7:43 min

Kungshögarna i Gamla Uppsala är noga utforskade men nu ska området runt omkring också kartläggas. Det är en unik utgrävning av ett 70 000 kvadratmeter stort och sammanhängande område och arkeologerna hoppas att utgrävningen ska visa hur hus och människor förhöll sig till varandra.

- Det stora området gör att vi kan få en annan helhet, tidigare har man bara grävt när man letat efter något specifikt och nu hoppas vi att vi kan få en annan bild av hur man levde under medeltiden och järnåldern, säger Lena Beronius Jörpeland som är projektledare från Riksantikvarieämbetet.

Det är trafikverket som har bestämt sig för att flytta järnvägen genom Gamla Uppsala och enligt fornminneslagen ger det arkeologerna möjlighet att sätta tänderna i området. Är du nyfiken på utgrävningarna så kommer det gå guidade turer i området hela sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista